Manastir „Svete Melanije Rimljanke“ u Zrenjaninu – prvi ženski manastir u Eparhiji banatskoj!

1037

Prvomajske praznike većina građana provede u prirodi. Često se zalomi da praznik rada bude pred kraj nedelje, pa se 50 % ljudi odluči da kampuje preko celog vinkenda u jednom od izletišta, a najpopularnije je „Motel-Ada Šumica“ u Zrenjaninu. Više hiljada ljudi, sa svojim porodicama i prijateljima, svake godine pravi izlet upravo ovde. Uz tradicionalno pripremanje roštilja, mnogi za piće biraju alkohol, pa se neretko desi da se prvomajski praznici za pojedince završe u mamurluku. I sve to u prelepoj prirodi, koja okružuje severoistočni obod grada na Begeju.

Samo most odvaja proslavu praznika ili svakodnevni život od potpune duhovnosti.

Sa druge strane Begeja svoj život živi  manastir „Svete Melanije Rimljanke“, prvi ženski manastir u banatskoj Eparhiji.

Na zemljištu zvanom „Vodice“, 1935. godine, episkop banatski dr Georgije Letić, osnovao je manastir „Svete Melanije Rimljanke. Temeljekapelemanastira, koja se pominje u spisimaiztrećedecenije 1.veka, postavio je ArsenijeTrećiČarnojević.

Kako je za naš portal ispričala mati Paraskeva Vladisavljev, daleko pre osnivanja, 1925. godine, ovaj deo Banata nije ima ženski manastir.

Prva učiteljica manastira bila je monahinja Petronija Savić iz Perleza, rođena sestra naučnika dr Vase Savića.

  • Kao učiteljica, provodila je vreme sa decom. Tako ih je jednom, na dan Svete Petke, odvela u šetnju. Igrajući se, jedno dete uzeloje parče zemlje, koja je mirisala na smilje i bosilje. Pošto je događaj bio neobičan, Petronija je o tome obavestila vladiku dr Letića, koji je tada živeo u Temišvaru. Vladika je zamolio sveštenstvo da mu tokom jedne godine dostavlja tu zemlju, a kada se uverio u istinitos priče, znao je gde će izgraditi prvi ženski manastir u Banatu. – pričamati Paraskeva.

Vladika iz Temišvara podigao je manastir pored reke, kupivši 21 jutar zemlje. Upokojio se 8. novembra 1935. kada su podignuti i temelji manastira, koji se gradio do 1939. godine. U decembru te godine počele su i prve liturgije, koje se danas svakodnevno odvijaju.

  • Iako se rano ustaje, život u manastiru je veoma lep. – kaže mati Paraskeva.
  • U 4:30h smo u crkvi, pripremamo kandila i knjige. Slede jutarnje klepanje i jutarnja molitva, čitaju se časovi…u 7h počinje liturgija, nakon koje se svako za svoje poslušanje priprema. Popodne posvećujmo vreme svojim obavezama – neko uči da peva, neke molitve se uče napamet. Imamo vreme odmora, ali ivreme kada zajedno pijemo čaj. – uz osmeh ispričala je mati Paraskeva.

Arhitektura manastira podržava vizantijski stil. Na južnom delu starog konaka iz 1935. podignut je nov manastirski konak 1990. godine u moravskom stilu. Ikonostas je radio vršački slikar Svetislav Vuković 1937. godine.

Čudotvorni izvor

Manastir Svete Melanije Rimljanke poznat je po čudotvornom izvoru starom milionima godina. Voda sa ovog izvora, prema mišljenju stručnjaka, dolazi čak iz alpskog sliva i veoma je dobrog kvaliteta. Iako je izvor pre nekoliko godina presušio, vodena žila ponovo je počela da kuca 2004. godine, upravo kada je u Vojvodini vladala strahovita suša.

U manastiružive tri monahinje i jedna iskušenica, a za narod njegova vrata uvek su otvorena.

Autor: Mirjana Kovačev