UPOZNAJTE ELEMIR – SELO SA DUŠOM!

11358

Elemir je selo donjeg potisja na mestu gde Tisa ima najširu aluvijalnu ravan. Na osnovu arheoloških istraživanja zaključuje se da selo datira  iz praistorijskih vremena. Selo se pod imenom Elemir pominje tek u XVI veku kao zaduzbina Mehmed Paše Sokolovića, a kao prva lokacija sela pominje se naselje „Babatovo“.

Nakon oslobođenja Vojvodine od Turaka, počelo je doseljavanje nemačkih kolonista čime je selo podeljeno na severno-srpsko i juzno-nemačko. U to vreme, Isak Kiš, jermenski trgovac, kupio je 16000 jutara zemlje u seoskom ataru i na imanju podigao velelepni dvorac koji je bio čuven po balovima, lovu, jahanju, mačevanju a dvorac je porušen 1936.godine.

Nemci napuštaju selo nakon II Svetskog rata a njihov deo naseljavaju Srbi iz Bosne nakon čega selo postaje jedinstveno sa jednom opštinom. Od 1959. godine pripojeno je opštini Zrenjanin, a po poslednjem popisu u selu zivi 4303 stanovnika pri čemu su Srbi najbrojniji.

Naziv „Elemir“ postao je od naziva naseljene pustare „Elemir“. Po narodnom predanju Srbi su selo nazvali kličući „Elem-mir“.

Osnovna škola iz XIX veka

Manifestacije sela su „Sremčevi dani“ koji se proslavljaju poslednjeg vikenda juna uz nastup folklorista, izlozbu likovnih i literarnih radova i koncerte, u čast Stevana Sremca koji je boravio u Elemiru. Seoska slava je Velika Gospojina a savet MZ Elemir je ustanovio 27.avgust kao datum slave.

Sremčevi dani
Sremčevi dani

U selu postoje 2 hrišćanska hrama. Pravoslavna crkva izgrađena je 1806. Godine u centru sela i posvećena je Preobrazenju Gospodnjem. Crkvene matične knjige su sačuvane a najstarija datira iz 1746. Godine.

Katolička crkva podignuta je 1847.godine i posvećena je Sv. Agoštonu. Izgradnju je najvećim delom finansirao Erne Kiš koji je u istoj i sahranjen.

Pravoslavna crka – foto Bečkerek info
Pravoslavna crkva – foto Bečkerek info
Katolička crkva – foto Bečkerek info

Saobraćajno dobro povezano, selo je izuzetno privredno razvijeno. U okolini sela postoji fabrika sintetičkog kaučuka (jedina u Evropi), rafinerija gasa, punionica gasa, sabirne naftne stanice, skladišta, bušotine i tornjevi za crpljenje nafte.

Okanj bara verovatno je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora jer je voda u njoj slana, jedna je od 3 slane bare koliko ih danas postoji u Vojvodini. Nekada kupalište za decu i starije sa čistom, plitkom i toplom vodom i lekovitim blatom. Obale su obrasle barskim šibljem i ševarom a danas je specijalni rezervat prirode sa zaslanjenim zemljištem i zaštićenim biljnim i zivotinjskim vrstama.

 

Okanj bara
Okanj bara

Izletište Babatovo, staro izletište na levoj obali Tise, 5km udaljeno od sela. Mesto na kom je prvobitno nastalo selo, koje je izmešteno na današnju lokaciju usled čestih plavljenja Tise, koja su sprečena kasnijom izgradnjom nasipa uz reku za vreme carice Marije Terezije. Put do Tise je asfaltiran, kupalište je uredjeno, obala delom betonirana a talpa olakšava prilaz vodi tokom sezone kupanja.

Na Babatovu se možete kupati, igrati odbojku i košarku na uređenim terenima pored plaze, roštiljati sa prijateljima, šetati ili voziti bicikl, rolere i uzivati u miru i čistom vazduhu. Ovde ćete često sresti poznata lica jer je Babatovo poznato i u široj okolini.

U restoranu pored vode možete ručati a ljubazno oseoblje učiniće da se osećate kao kod kuće uz zelju da se ovom mestu vratite.

Izletište Babatovo – foto Bečkerek info
Izletište Babatovo – foto Bečkerek info
Izletište Babatovo

Fotografija sa fejsbuk stranice Restorana Babatovo
Fotografija sa fejsbuk stranice Restorana Babatovo

 

Autor: Gordana Bačić