Posetite Carsku Baru, Tiganjicu i Trofej!

2120

U neposrednoj blizini Zrenjanina, na putu ka Beogradu, nalazi se Specijalni rezervat prirode Carska bara. Predstavlja meandar odn. mrtvaju Starog Begeja sa više bara i slatinastim zemljištem oko mreže vodenih tokova, nastale u holocenu pre oko 10.000 godina. Uže područje zaštićeno je Ramsarskom konvencijom, površine oko 447 ha, kao prostor od izuzetnog značaja u Evropi. Prva zaštita ovog područja uspostavljena je 1955.godine, a šire prostorna zaštita uspostavljena je 1986. godine proglašenjem regionalnog parka prirode „Stari Begej“Ovaj vodeni ekosistem bogat trskom i ševarom predstavljen je brojnim autohtonim vrstama: vodeni paprat, beli lokvanj, hajdučka trava, beli slez i mnoge druge. Šumske površine su dom za 240 vrsta ptica koje se mogu posmatrati tokom šetnje po brojnim uredjenim stazama. Danas se retko na jednom mestu mogu sresti orao belorepan, eja močvarica, kobac, mišar, čaplja kašikara…

Bogata fauna je pravi istraživački raj za biologe i ljubitelje prirode. Austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand voleo je da lovi na ovim prostorima, odakle i potiče naziv „Carska“. Kao i u prošlosti, i danas je na ovom području razvijen lovni i ribolovni turizam u okolini bare a posebno bogatstvo čine 24 vrste ribe koje žive u vodama Starog Begeja i Carske bare.

Turistička karta
Turistička karta
Ekološka karta
Ekološka karta

U blizini Carske bare nalazi se hotel Sibila izgrađen 1992. godine na ribarskom gazdinstvu Ečka, čuvenom kao jednom od najvećih ribnjaka u zemlji veličine 2700 ha vodene površine. Hotel raspolaže sa 40 mesta smeštajnog kapaciteta i posebno je interesantan turistima koji vole da uživaju u dobroj hrani daleko od gradske gužve.

Hotel Sibila - fotografija sa sajta http://www.serbiatour.rs
Hotel Sibila – fotografija sa sajta http://www.serbiatour.rs

Na 2km od Carske bare, nalazi se restoran Trofej, uredjen u etno stilu sa mini zološkim vrtom. Uz tamburase cete na ovakvom mestu moci da se opustite u prijatnom okruženju, a poseta ovakvom mestu podsetiće nas na autentičnost Vojvodjanske gastronomije, arhitekture i nadaleko čuvenu gostoprimljivost.

Restoran Trofej-fotografija sa sajta SvetRestorana.rs
Restoran Trofej – fotografija sa sajta SvetRestorana.rs

Autor: Gordana Bačić