Kad san postane java – mladi fudbalski trener Zdravko Rauković!

3727
Zdravko Rauković na stadionu Čukaričkog na Banovom Brdu

Mnogi mladiće maštaju da postanu fudbalske zvezde, a mladi Zdravko Rauković je maštao o tome da postane trener.

Zdravko je primer da se radom i trudom sve može postići. Sa 18 godina postao je trener prvog tima i tako se upisao u istoriju srpskog fudbala. Sada je trener dečacima koji tek uče prve fudbalske korake i sanjaju snove, iste one kakve je sanjao Zdravko kada je u selu nadomak Kikinde prvi put potrčao za popularnom loptom. Prijatelji ga zovu Murinjo, sa razlogom, jer upravo je ovaj mladić obrazovan, odmeren, uspešan i ambiciozan kao poznati fudbalski trener. A možda će i prestići svog idola…

uvek je u glavi isplaniran sledeći potez
  • U rodnom Banatskom Velikom Selu sam počeo da treniram fudbal, klub u tom mestu se zove Kozara. Imao sam nekih zdravstvenih problema kad sam bio dete i to me je sputavalo od fudbala, ali sam već tada počeo da se interesujem za trenerski posao. Na mnogim turnirima na koje sam se prijavljivao sa drugarima sam više bio trener nego što sam igrao i tako je počela moja trenerska priča. Na preporuku igrača Slobode iz Novih Kozaraca Aleksandra Liništanina sa 17 godina sam počeo da radim sa mlađim kategorijama u tom klubu. Moram da istaknem da su Kozara i Sloboda komšijski klubovi, ali rivalitet je gotovo kao kod Partizana i Crvene zvezde. Bez obzira na to lepo sam prihvaćen u tom klubu. Za dve godine sam se izborio za mesto pomoćnog trenera prvog tima, a kasnije sam i preuzeo seniorsku ekipu i postao sam najmlađi trener jednog seniorskog kluba, tada sam imao 18 godina i 320 dana – rekao je Rauković.
rad sa decom težak ali lep – kaže Zdravko Rauković

Kako je tekla karijera mladog trenera:

  • Počeo sam u Slobodi, vodio sam petliće, pionire i kadete, godinu i po dana i za to vreme bio pomoćni trener seniorske ekipe koja se takmičila u četvrtom rangu. Poslednjih šest meseci radio sam kao glavni trener. Dve godine sam proveo u Slobodi, zatim sam prešao u  Čukarički iz Beograda, u kojem radim već četvrtu sezonu, pomagao sam pionirima i kadetima, a poslednje dve godine vodim samostalno predpetliće. 

Pored treninga Zdravko mnogo značaja pridaje edukaciji:

  • Diplomirani sam trener – odbranio sam diplomski rad na temu Obuka igrača 1 protiv 1 u ofanzivi – frontalno. Imam položene C i B licence, i završenu Akademiju fudbala – smer trener. Smatram da je dobro, ali uvek težim ka boljem i smatram da ima prostora da bude jos mnogo bolje.  Dobra organizacija je više od pola posla, kad si posvećen onome što radiš i kad daješ sve od sebe, nista nije teško i sve se može.
mladi trener Zdravko Rauković

Za sam kraj razgovora Rauković je pričao i o planovima za naredni period:

  •  Još mi je ostalo da položim za A licencu, trenutno sam u Čukaričkom i planiram da ostanem i dalje, jer smatram da je najorganizovaniji klub u Srbiji i čast mi je što sam već četiri godine deo takvog kluba. Želja mi je inostranstvo u narednim godinama – završio je Zdravko Rauković.

Autor: Damir Petrović