PENUŠAVA STRAST!

1163

Ernest Lazar iz Zrenjanina ima krajnje neobičan i interesantan hobi. Naime on još od 2007. godine sakuplja staklene pivske flaše i u svojoj kolekciji ima skoro 1000 flaša punog piva, iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata.

  • Na ideju sam došao kad sam video kolekciju krigli, pivskih čaša, bokala i čizama sa logom pivara mog drugara Željka Grujina, ali nisam želeo da sakupljam isto što i on. Zato sam počeo da skupljam staklene pivske flaše, što mi pričinjava veliko zadovoljstvo-započinje priču  Ernest za naš portal.

Posebno je interesantno što Ernest sakuplja neotvorene flaše piva, što on objašnjava činjenicom da su jedino tako flaše autentične, jer prilikom otvaranja može doći do oštećenja, a takođe neretko se dešava da etiketa sa flaše otpadne.

-Naravno kao i svaki  ljubitelj piva  i ja više volim da je mi je flaša puna nego prazna –kroz smeh konstatuje Ernest.

Ernest je iskoristio priliku da se posebno zahvali svojim prijateljima koji su mu donosili pivo iz najuudaljenijih krajeva sveta.

-Bez njihove pomoći  sve ovo ne bi bilo moguće, ili bi u najboljem slučaju kolekcija piva bila višestruko manja.Svako od njih je ugradio sebe u ovu kolekciju i neizmerno sam im zahvalan. Obično mi donesu par flaša od kojih uvek jednu punu sačuvam, a ostatak zajedno uz druženje popijemo-kaže Ernest Lazar.

Ernestova kolekcija nalazi se u njegovom dvorištu ,u prostoriji  koja je nekad bila šupa.Ovaj entuzijasta nije žalio truda ,vremena i novca da sve to sam preuredi i napravi nešto zaista fenomenalno , što svakom ko uđe tamo izmami osmeh na licu.

-Napravio sam ovo za svoju dušu,za svoj gušt. Uvek sam voleo kvalitetno urađene pabove, pa sam pokušao sebi da napravim nešto slično, naravno u mnogo manjem obliku.  Po licima mojih prijatelja,  kad uđu u ovu „pivnicu“, vidim da sam uspeo- sa ponosom konstatuje Ernest Lazar

Na naše pitanje da li ima neki cilj i cifru u glavi pivskih flaša  koje želi da sakupi, Ernest odmahuje glavom.

-Ma ne.Sakupljam pivske flaše iz čistog zadovoljstva,i dok god je tako baviću se ovim.Već sam jednom rušio zid,  ne bi li proširio kolekciju i opet ću ako bude potrebe- je Ernest.

On kaže da posećuje sve pivske festivale u našoj zemlji ne bi li obogatio svoju kolekciju, kao i izložbe posvećenim pivskim flašama,čašama, kriglama i etiketama iz privatnih kolekcija

-Takvih izložbi na žalost nema puno, a ja ću se uvek rado odazvati ako me pozovu-zaključuje Ernest Lazar.

Vuk Žarković