17. „Bánáti szorgos kezek” a Szabadság téren

494

Szombaton, június 17-én, kerül sor a „Bánáti szorgos kezek” eseményre, a városi Szabadság téren. Immár 17. alkalommal kapnak lehetőséget a bánáti Női szervezetek, hogy bemutatkozzanak a helybelieknek kézimunkáikkal valamint a hagyományos kalács- és ételkészítéssel. Tavalyig a „Sörnapok”-hoz tarotozott, az idén viszont teljesen önálló eseménykent lett megszervezve. A látogatók számára ez egy szép alkalom, hogy talán vissza is utazzanak a múltba, emlékezzenek azokra a „régi, jó napokra” amikor nagyszüleik különleges konyhájában élvezhettek… viszont, a Női szervezetek és egyesületek vetélkednek is egymással.

Összesen 39 egyesület és Női szervezet nevezett be, abból 29 a város területéről, valamint 10 a bánság más településeiből- többek között Begaszentgyörgyről, Törökbecséről, Magyarcsernyéről és Nagykikindáról is érkeznek képviselők. Összesen öt kategóriában fognak vetélkedni, méghozzá:

  1. Hagyományos ételek készítése
  2. Kovász- és élesztőtésztából készített sütemények
  3. „A múlt mint ihlet” témára készült kézimunkák
  4. Kézimunka
  5. Összesített teljesítmény kategóriákban.
starizanati.rs

A program 15 órakor kezdődik, a verseny győzteseit viszont 19 órakor fogják díjazni. Gazdag mellékprogramra is számíthatnak- számos hagyományápoló egyesület, valamint ének- és zenekar fog fellépni. Kézimunka és ajándéktárgy kiállítás is lesz, valamint süteményeket és más finomságokat is vásárolhatnak.

Bajusz Karolina