ZEMLJA BLAGOTVORNIH DEJSTAVA – POSETITE SLOVENIJU!

1042

Slovenija  je uprkos maloj vodenoj površini puna prirodnih bogatstava,od lekovitih dejstava termalnih voda do povoljnih klimatskih uslova i neokrnjene prirodne okoline.Bez obzira na to kuda će vas put odvesti, svuda će te uživati u blagotvornim dejstvima i gostoljubivošću slovenačkih prirodnih lečilišta.Koju god termu izaberete nećete pogrešiti,bile to terme Čatež ili Zreče, terme Laško ili Radenci,Olimia, Krka ili Maribor,Topolcica,Rimske terme itd. Predstavićemo samo neke od njih, u ovoj maloj zemlji prosto stvorenoj za turizam.

TERME ČATEŽ

Terme Čatež su najveće prirodno lečilište u Sloveniji i nalaze se između reke Save i reke Krke na samoj granici Hrvatske  i Slovenije. Udaljene su 430 kilometara od Beograda i do njih se može stići svakodnevnom  autobuskom linijom iz našeg glavnog grada.Termalni kompleks čine četiri hotela,vodena letnja rivijera i vodena zimska rivijera,koju čine dečiji bazeni ,divlja reka i tobogan,bazen sa veštačkim talasima ,bazeni nepravilnog oblika sa masažnim ležištima,slapovima i brzom vodenom strujom.Tu su i Sauna park ,tri solarijuma,zdravstveni centar,zatim centar za negu lepote,restorani, i bazeni za osvežavanje.

Terme Čatež sa jednim od najvećih vodenih parkova u Evropi,izuzetno su privlačna porodična destinacija 365 dana u godini sa mogućnošću boravka u hotelima apartmanima,kampu, tzv.Gusarskom zalivu ili Indijanskom selu.Gosti mogu uživati u vodenim atrakcijama na približno 12 hiljada metara kvadratnih otvorenih i zatvorenih bazena,opuštati se u velness centrima,oprobati se u brojnim sportovima,te se na zimskoj Termalnoj rivijeri zabavljati surfovanjem na talasima.Terme Čatež nude lečenje reumatskih oboljenja,stanja nakon operacija,bolesti probavnog takta,neuroloških i ginekoloških oboljenja.

Gostima su na raspologanju četiri hotela. Hotelske sobe su vrhunski opremljene i garantuju opuštanje udobnost i prijatan odmor.Najatraktivniji je hotel Čatež gde je gostima na raspolaganju 420 apartmana sa tri zvezdice i 490 parcela za kampovanje u kampu koji se ponosi sa pet zvezdica .Deo soba prilagođen je osobama koje se teško kreću te im je potreban stalni nadzor i nega medicinskog osoblja.Terme Čatež se posebno ponose tzv. „Indijanskim selom“ sa 25 šatora i naseljem u tzv,  „Gusarskom zalivu“sa 20 plutajućih kućica na jezeru.

Čateška termalna voda izvor je zdravlja i dobrog osećaja,blagotvorno i povoljno deluje na lečenje brojnih  oboljenja i stanja.Gosti ovih termi vrlo rado uživaju u rimsko-irskim  kupkama namenjenih potpunpoj telesnoj i duševnoj relaksaciji. Posetioci uživaju u  različitim  masažama i limfnim drenažama,aromaterapiji,bisernim kupkama,posebnim ritualima koji uključuju masažu toplim kamenjem,te velnes programe za dvoje. Tu je i omiljeni „Sauna park“ koji sadrži osam različitih  sauna sa posebnim pogodnostima ,pa posetioci mogu da izaberu onu saunu  koja nudi užitke po njihovim željama.

TERME OLIMIA

Terme „Olimia“ nalaze se uz reku Sutlu na 450 kilometara od Beograda,na nekih dvadesetak kilometara od hrvatsko –slovenačke granice.Ovaj predeo se smatra najčistijim,ekološki besprekornim i neokrnjenim delom Slovenije, a u neposrednoj blizini termi Olimia nalazi se mesto Olimje, prekrasni biser Slovenije koje je 2009 godine proglašeno za najlepše selo u Evropi.

Izuzetno kulturno bogatstvo,netaknuta priroda,bogata turistička ponuda i izuzetno ljubazni meštani,glavne su odlike ovog mesta. Kažu da je Olimje raj za igrače golfa,zbog prirodnih lepota koje okružuje igrače,a gurmani sigurno neće propustiti priliku da probaju čokoladu iz Olimja i vrhunska vina koje ljubazni domaćini nude gostima  uz lokalne kulinarske specijalitete.

Danas su terme Olimija cilj za sve koji uz blagotvorni učinak termalne vode žele nešto više.Ovo je mesto gde velness postaje filozofija života. U celokupnu i kvalitetnu velnes ponudu uključeni su programi prevencije prilagođeni individualnim željama i potrebama,najsavremeniji svet sauna,odlični programi za ulepšavanje ,spa terapije i kozmetičke usluge,vodeni doživljaji i rekreacija,čist vazduh i tišina.Sve ovo zajedno čini mozaik preporoda u termama Olimia.Voda blagotvorno deluje na  reumatska oboljenja,kožne bolesti i smetnje u arterijskom protoku,stanja nakon operativnih zahvata i ozleda na kostima i mišićima.Svako ovde može pronaći mesto za razonodu ,razmišljanje i odmor.

Za prijatan boravak u termama „Olimia“ gostima su na rapolaganju četiri hotela,sa isto toliko zvezdica koji su stvoreni za one turiste koji zahtevaju najbolje i žele biti u bliskom kontaktu sa prirodom.Za one koji žele pobeći od hotelskog ambijenta terme nude i apartmansko naselje sa tri zvezdice,koje raspolaže sa 25 kućica i 136 apartmana.

Prirodno lekovito sredstvo Termi „Olimia“ je termalna voda sa temperaturama od 24 do 36 stepeni Celzijusa.Crpi se sa izvora,do dubine od 520 metara na području kampa „Natura2 i termalnog parka „Aqualuna“.Na izvorištu voda ima temperaturu od 24 do 44 stepeni Celzijusa, a temperatura vode u bazenima postiže se mešanjem vode iz više izvora .

Velness je filozofija koja na različite načine krepi dušu i telo.To je način života koji omogućava očuvanje zdravlja,dobrog sveopšteg stanja i uveliko pomaže poboljšanju kvaliteta života.Velness centri „Orhidelia“ i „Termalija“ predstavljaju svet najprestižnijih termalnih užitaka i  prave su oaze različitih sauna, masaža, otvorenih i zatvorenih bazena.

TERME LAŠKO

Terme Laško su jedan od najstarijih termalnih centara u Sloveniji.Poznavali su ga još rimski legionari ,u srednjem veku obilazili misionari a krajem 19 veka u ovom mestu se nalazilo letovalište austro-ugarskog cara Franje Josifa I. Danas terme Laško predstavljaju savremeni centar zdravstvenog turizma pod nazivom „Thermana Laško“ u čijem sastavu se nalazi welness centar sa najmodernijim spa,saunama i termalnim bazenima

Nalazi se u središtu Slovenije i zahvaljujući svom položaju idealno je za polazište na izlete širom Slovenije. Terme Laško su od Beograda  udaljene 540 kilometara,a od Celja 12 kilometara Termalni centar nalazi se u parku pored reke Savinje, a prirodni resursi ovog termalnog centra su isotermične vode sa temperaturama od 32 do 35 stepeni Celzijusovih

Sa svojim pažljivo kreiranim programima Terme Laško su idealan izbor za odmor, beg od stresa i svakodnevnog tempa života. U njima možete da uživate u različitim tretmanima a na raspolaganju su i fitnes centar, dijagnostički i fizioterpeutski centar.Terme su specijalizovane za povrede motoričkog sistema,reumatizam,mišićne i nervne bolesti kao i za rehabilitaciju posle infarkta.Terapije koje se ovde primenjuju su balneo terapija,fizioterapija, elektroterapija,terapija magnetnog polja sa laserom,termo terapija ,hiperbarična terapija i sve vrste masaža.

Centar takođe svojim gostima omogućuje korišćenje usluga kluba „Zdravlje“  gde ima više od 500 kvadratnih metara različitih sauna,kao što su rimska, turska, razne finske saune itd.Moguće je isprobati iskusno tuširanje ,bazene sa masažom i termalnom vodom,solarijum,centar za lepotu sa raznim tretmanima za lice i telo,pedikir ,manikir i razne masaže.

Pored zabave koje Vam nudi veliki broj restorana i kafea možete se rekreirati na dobro označenim biciklističkim i  pešačkim stazama,uz tenis,stoni tenis, lov i ribolov,ili uz poslepodnevnu rekreaciju na velikom broju zatvorenih i otvorenih bazena sa đakuzijem.

Gostima su na raspolaganju tri hotela,od kojih dva imaju četiri a jedan tri zvezdice.Smeštajni kapaciteti su udobni i prefinjeni, a hoteli raspolažu sa ukupno 764 ležaja.U hotelu „Zdravilišče Laško deo soba je prilagođen osobama koje imaju poteškoća sa kretanjem i trebaju stalni nadzor i negu medicinskog osoblja.

Sa željom da se posetiocima omogući doživljaj velness filozofije  i filozofije zdravog života 2008 godine otvoren je „Velness spa centar“ u kojem se praktikuju novi, atraktivni programi,zasnovani na raznolikosti i kvalitetu, usmereni ka jednom cilju pružiti gostu više nego što očekuje.

Vuk Žarković