KOTORSKI ZALIV – idealan izbor za leto koje nam stiže!

3052
foto: http://www.montenegro-visit.com

BOKELJSKI GUŠTI

Bokokokotorski zaliv važi za najlepši deo Crnogorskog primorja i svako ko poseti Boku doživljava je na sebi svojstven način jer snažno utiče na sva čulna iskustva i njeni pejzaži i mirisi zauvek ostanu u sećanjima onih koji su videli sve lepote i čari  ovog raja u Crnoj Gori.

Bokokotorski zaliv čini četiri posebna manja zaliva, a tesnac Verige deli ovaj zaliv na dva spoljašnja Tivatski i Hercegnovski i dva unutrašnja Risanjski i Kotorski zaliv.

Svaki od ova četri zaliva je priča za sebe ali ipak najveću atrakciju  i lepoticu Boke predstavlja kotorski zaliv,popularno nazvan „Bokeljski gušti“ koji sa zapadne strane okružuju mesta Muo ,Prčanj i Stoliv a sa istočne  naselja Dobrota,Orahovac,Perast i Risan.

Neponovljiva lepota pejzaža Kotorskog zaliva najviše se ispoljava kroz kontrast mora i strmih visokih planina gde su se zauvek utisnule kamene kuće  i kapetanske palate koje možete videti duž same kotorske obale.Bilo da u Kotor stižete leti ili zimi vašu pažnju zaokupiće neka od slika kotorskog pejzaža.

Leti dok se planine koju okružuju Kotorski zaliv ogledaju u bistro plavom moru precizno oivičene zracima sunca, ili zimi kad obronke zelenih planina delimično ili potpuno prekrije sneg a uz kotorsku obalu se mešaju  mirisi agruma, pomorandži ili raznog cveća,kao što su mimoze, kamelije i drugo mediteransko bilje. Seme tih biljaka vekovima je putovalo sa najudaljenijih tačaka kugle zemaljske do Kotora, Risnja,Perasta,Stoliva Prčnja ili Dobrote.

More kod Kotora predstavlja akumulator toplote i izvor vodene pare što je jedan od najvažnijih faktora pri temperaturnim kretanjima i količni padavina na celom području Boke Kotorske.Klima je suptropska,tako da su leta u zalivu topla i suva a zime blage i vlažne,što snažno utiče na razvoj vegetacije.

Kako leti tako i zimi u Kotorskoj luci usidren je veliki broj brodova,luksuznih jahti,brodića ili drugih savremenih plovećih objekata.Luksuzni brodovi koji krstare svetom često se mogu videt kako plove zalivom ili usidreni u Kotorskoj luci.Dalje niz obalu prema Dobroti i Perastu uz samu kamenitu obalu usidrene su barke, a na azurno plavom moru često možete videti galebove i laste i kao mnoge druge sitnije ptice.

Meštani Kotorskog zaliva uglavnom žive od ribolova a u ovdašnjem akvarijumu najviše  se lovi bela riba poput  barbuna,brancina i bukve,a najveštiji ribolovci često ulove i skupocenu belu ribu „san pjer“.

Nema sumnje da je grad Kotor sa  svojim kulturno-istorijskim nasleđem,kao i nautičkim i turističkim atrakcijama  zaštitni znak ovog zaliva,ali pošto su tolike priče već ispredane i napisane o tom fascinantnom gradu, ovom prilikom predstavićemo manja,ne toliko popularna naselja u Kotorskom zalivu, jer je svako od ovih naselja izuzetno autentično na svoj način i definitivno nećete pogrešiti ako posetite bilo koje od njih

PERAST

Ovaj gradić se nalazi ispod brda Svetog Ilije između Risna i Kotora. Izuzetno je mali,ali je jako simpatičan, kulturan i miran grad.Perast je prepun istorijskih spomenika i građevina iz davne prošlosti.

Kroz tvrđavu i mnogobrojne crkve provlači se istorija mnogobrojnih naroda koji su boravili na ovom prostoru.Nemojte propustiti da posetite  nedovršenu crkvu Svetog Nikole,Gospu od Rozarija iz 1678,kao i crkvu svetog Marka iz 1670 godine Osim crkvi, možete naći veliki broj palata, njih čak 19, poznatih aristokratskih bokeljskih porodica iz različitih perioda.

Vaš odmor će pored spomenika kulture ulepšati i male ali prelepe plaže, koje ovom gradiću daju specifičan duh malog mediteranskog mesta.Klima je idealna,prosečna temperatura iznosi 18.5 stepeni Celzijusovih, a u Perastu u proseku ima 240 sunčanih dana godišnje.

Naspram ovog gradića nalaze se dva prelepa ostrva, ostrvo „Gospe od Skrpjela“ i ostrvo „Sveti Đorđe“. Gospa od Skrpjela je  ostrvo koje je veštački sagrađeno na površini od preko tri hiljade kvadratnih metara a sagradili su ga lokalni moreplovci koji su nakon jednog brodoloma tu našli ikonu Device Marije,koja se danas nalazi u crkvi Gospe od Skrpjela.

Osrvo Svetog Đorđa je prirodno ostrvo koje je prilično mračno i na kome se nalazi veliki broj borova, što mu daje notu  misticizma.Crkva i samostan  na ostrvu Svetog Đorđa ukazuju na činjenicu da je na ostrvu postojao Benediktanski manastir još u 9 veku.Na ostrvu postoje ilirski grobovi i rimski natpis.

 

RISAN

Risan je turistička destinacija koja nosi ime ime poznate ilirske kraljice Teute..Prvi podaci o ovom mestu sežu još u peti vek pre naše ere kada je ovaj gradić bio utvrđenje Ilirske države gde se njihova kraljica Teuta sklonila tokom Ilirskih ratova.

Smešten je  na obroncima strmih padina planine Orjen,koja je poznata po najvećim količinama padavina u Evropi .Izuzetno je bogat bujnim zelenilom,kao i jako malim ali fantastičnim plažama.U Risnu možete posetiti rimske mozaike i Srpsku pravoslavnu crkvu kao najznačajnije spomenike kulture.

 

PRČANJ

Ovo mesto se prvi put pominje u 13 veku pod nazivom Persano i smatra se da je bio zavičaj  čuvenih bokeljskih ratnika ali i veštih pomoraca koji su još u 17 veku održavali prvi poštanski saobraćaj između Venecije i Carigrada.

Danas je Prčanj turističko mesto i riznica kulturno-istorijskih spomenika koji zadivljuju posetioce.Među njima je posebno dominantna Župna crkva posvećena rođenju Bogorodice.Crkva je izgrađena u periodu od 1789 do 1913 godine po projektu venecijanskog arhitekte Bernadina Makarucija i predstavlja najveću crkvu u Boki Kotorskoj.Uz crkvu se nalaze biste mnogih poznatih pisaca,pesnika,slikara,kao i bista Iva Vizina, pomorca koji je oplovio svet.

Red kamenih kuća koje već vekovima ne menjaju svoj izgled, marina, barke i brodice u maltene privatnim pristaništima i niz  što šljunkovitih, što kamenih plaža zaštitni su znak ovog autentičnog primorskog  mesta.

 

STOLIV

Iz Prčnja se ulazi  u Stoliv, malo ribarsko mesto koje ima kaldrmisane ulice okružene brojnim drvećem.Status pomorskog mesta Stoliv dobija u 18 veku jer većina meštana tokom 17 i 18 veka prelaze iz Gornjeg u Donji Stoliv.Gornji Stoliv se nalazi na 240 metara nadmorske visine u kestenovoj šumi i dan danas je zadržao svoj ruralni izgled.

Donji Stoliv je danas poznat po manifestaciji „Dani Kamelije“ koja je zaštitni znak ovog malo bokeljskog mesta.Tu brojni turisti dolaze u malim barkama  ne bi li proveli lep i ugodan dan u ovom izuzetno prijatnom mestu.

Nalazi se na devet kilometara od Kotora prema Tivtu,preko puta Perasta.Na izlazu iz Stoliva prema Tivtu ,nalazi se plaža „Verige“ koja važi za jednu od najlepših u Crnoj Gori.

 

DOBROTA

Smeštena je u neposrednoj  blizini Kotora a prvi put se pominje u 12 veku. Dobrota je mali gradić u kojoj možete naći brojne palate nekadašnjih mornara i moreplovaca koje su i dan danas izuzetno očuvane.Većina palata datira iz perioda od 17 do 19 veka.

Najznačajniji spomenici koje možete videti ovde su  crkva Svetog Ilije iz 17 veka i crkva Svete Eustahije iz 18 veka koja ima bogatu riznicu i veliki broj dragocenih fresaka.

Dobrota ima fantastično šetalište  koje vodi nekoliko kilometara niz obalu i naravno kao ustalom svako mesto u ovom zalivu nekoliko malih ali izuzetno atraktivnih  plaža.