OTMIČARI NISU REKLI POSLEDNJU REČ

2189

Poznata zrenjaninska pank pop grupa „Oružjem protivu otmičara“ uveliko je zagazila u treću deceniju postojanja.Bend je davne 1994 godine osnovao Nikola Pavković gitarista grupe i jedini je iz originalne postave koji je i dan danas tu. A prvi album nazvan po imenu benda izdali su 1995 godine. Nakon toga izdali su još četiri studijska albuma ,jedan remix album i šest singlova.

Grupa je prošla kroz teške momente ,čak tri puta su prestajali sa radom.Prvi put 1999 zbog NATO bombardovanja SRJ, drugi put 2004 godine zbog razlaza članova benda .Ponovo su se okupili 2007 godine i uglavnom svirali po Hrvatskoj i Sloveniji.2012 godine ponovo su se rasformirali a na nagovor sadašnjeg gitariste Pavla i bubnjara Nebojše ponovo okupili  2015 godine i započeli sa radom.

Nikola  Pavković je zadovoljan time što je OPO postiglo za sve ove godine.

  • Možda smo mogli i više,ali čitav taj posao i šou nije bio za nas.Nismo se slagali sa menadžerima a nismo mogli sve sami sa postignemo- počinje Nikola priču za naš portal.

On smatra da je „Oružje“ definitivno najbolji zrenjaninski bend ali da to baš i nije neki uspeh jer je zrenjaninska scena već decenijama katastrofalno loša.

Na pitanje da li Srbiji može da se živi od rokenrola Nikola rezignirano odgovara.

  • U Srbiji može da se živi od tzv.rokenrola samo ukoliko se dobro uvučete u rektalni deo tela nekoj stranci ili koketirate sa kvazipopularnom muzikom koju publika uglavnom sluša na trgovima kada je sve za džabe – isfrustriran je Nikola Pavković.

Oružjem protivu otmičara radilo je muziku za film Darka Bajića „Balkanska pravila“ , ali se Nikola Pavković toga nerado seća.

  • Film je bio totalni promašaj.Loša produkcija,loša priča,sve u svemu, katastrofa. Nekoliko pesama „otmičara“ se provuklo kroz film iz razloga da bi privukli malo publike.Na kraju sam ja ispao još kao kompozitor filmske muzike! Ma dajte molim vas,užas!-iznervirao  se Nikola.

Nikola ne želi da se seća ni festivala jer su skoro svi mučni i neorganizovani ,a kao najdražu svirku izdvaja koncerte u SKC-u 1997 kad su dve večeri zaredom svirali u rasprodatoj sali.

Bend trenutno nastupa u sastavu Nikola Pavković ( bas gitara ) Pavle Kirćanski ( gitara ),Verica Veka Marinković( vokal ) i Nebojša Durmanović( bubnjevi ) i radi na novom albumu na „Liniji slobodnih bacanja“ sa koga su već izdali tri singla.

  • Album je spreman, ali smo se nešto deprimirali stanjem u kako u zemlji tako i u medijima, a i publika je nešto drugačija nego ranije,tako da album čeka da se nešto desi, pa da se desi i on za sada miruje u mom kompu-iskren je Nikola.

Otmičari su postali poznati i po čestom menjanu pevačica. Najpre najpoznatija Dragana Mrkajić, a u poslednje dve godine prvo Jovana Oljača, pa Jovana Popović,a aktuelna pevačica benda je Verica Veka Marinković.

  • Stalno menjam članove benda ali su razlozi uvek opravdani i nisu nešto spektakularni kako novinari obično očekuju.Dragana nije najbolje podnela momente popularnosti i svega što uz to ide, pa je u jednom momentu kada joj je bilo dosta svega napustila bend Oljača je super lik, ali nas je napustila iz privatnih razloga.Onda sledeća Jovana, gde smo posle dve pesme skontali da to nije to , da nema nekog vajba jer je ona u svetu neke druge muzike.Verica se pojavila onako niotkuda i mislim, u stvari sam siguran da je ona poslednja pevačica“otmičara“

Što se tiče planova za dalje Nikola kaže da ih prosto nema.

  • Nemamo nikakve planove. Ne planiramo svirke, ulenjili smo se maksimalno. Znaš onaj efekat zvučni, kada ti curi pljuvačka iz usta pa samo srkneš nazad .E pa nismo za taj srk -krajnje direktan je Nikola.

On je dodao i to da nema nameru da po svaku cenu izdaje  novi album, jer ne želi  da se po domaćoj sceni vuče kao neka crkotina sa lošim albumima,kao što većina bendova u Srbiji radi.

Na naše pomalo šaljivo pitanje da li će „Otmičari“ ući i u četvrtu deceniju Nikola u sličnom maniru odgovara.

  • Zamisli me kako sa skoro 60 godina sviram „Mladiću moj“?! Ko zna možda se i to desi-našalio se Nikola na svoj račun za kraj našeg razgovora.

VUK ŽARKOVIĆ