Hladna Finska za letnje dane – POLARNE NOĆI I HILJADE JEZERA

2588

Jedna od  najposećenijih turističkih destinacija u Evropi,ledena Finska, prosto poziva ljude iz svih delova sveta da istraže njene čudesne atrakcije i provedu odmor koji će zauvek pamtiti. Finska je zemlja čuda, sa više stabala nego ljudi i više ostrva nego bilo koja druga zemlja na svetu.

Beskrajni kilometri divljine,skoro 200 hiljada jezera, gotske katedrale, fenomenalni bulevari i spomenici,veličasnstveni manastiri i starinski muzeji, plivanje u zaledjenoj vodi,zapanjujućih 1,6 miliona sauna, 35 zaštićenih nacionalnih parkova, su samo deo toga što možete videti u ovoj čarobnoj Skandinavskoj zemlji.

Glavni grad je Helsinki, jedan od najmodernijih  i kulturno naprednih gradova Evrope, a od poznatijih gradova izdvajaju se Turku,Tampere,Lahti i Oulu.U Finskoj živi oko 5,3 miliona stanovnika što je čini jednom od najređe naseljenih zemalja u Evropi. Službeni jezici su finski i švedski, a verski sastav čine najvećim delom protestanti njih oko 85 procenata,dok ostatak predstavljaju finski pravoslavci.

 

ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Klima je kontinentalna,tipično zimska i hladna. Na primer u januaru u glavnom gradu Helsinkiju sunce izlazi tek posle 9 časova prepodne, a zalazi već oko 15 i 30 h.Dan traje jedva preko šest sati,dok sneg prekriva zemlju na jugu oko pet meseci ,a na severu čak sedam. Prosečna temperatura u januru je -6,5, a u julu 16,5 stepeni Celzijusovih.

Leto je u finskoj najmagičnije sa dugačkim danima punim svetla i beskrajnim jezerima i šumama koje tada služe kao igralište svojim stanovnicima i posetiteljima.Krajem jula i početkom avgusta temperatura prelazi dvadeseti podeok i nekada čak bude i 30 stepeni Celzijusovih.Tada turisti imaju problema sa spavanjem, jer se sunce i po nekoliko nedelja nalazi iznad horizonta .U južnijim delovima sumrak se spusti  na nekoliko sati iza ponoći ,a pošto je to period festivala, spavanje je zadnja stvar koja je bilo kome na pameti.

Jesen je vrlo kratka,zahlađenje je naglo i zima počinje već početkom oktobra. Čim padne prvi sneg postaje vrlo mračno i tada stanovnici većih gradova osvetljavaju svoje ulice raznoraznim svetlosnim instalacijama.

Tokom zime dani u celoj Finskoj su vrlo kratki i sunce je nisko na horizontu, čak i u podne. Dani nisu tamni kao noći,ali je sve nekako sivkasto i tmurno..Najseverniji delovi ove skandinavske zemlje nalaze se iznad polarnog kruga i polarne noći u ovim predelima traju i po dva meseca.Božić u Finskoj je jedan od najpopularnijih turističkih aranzmana diljem zemaljske kugle,a Finci Božić zaista obeležavaju  u skladu sa tradicijom, svečano i spektakularno.

Finska je prelepa i u proleće.Na svakom koraku osete se optimizam i radost koji vladaju nakon duge zime.Još uvek zna biti hladno,a led se topi sve do maja,kada se najhrabiji već kupaju u jezerima, a turistička sezona polako počinje i traje sve do kraja avgusta.

 

ZEMLJA HILJADU JEZERA

Finska je nizinska zemlja, što potvrdjuje činjenica da najveći njen vrh ne prelazi 1300 metara nadmorske visine. Najveći deo ove zemlje je nizak. blago valovit,šumovit kraj sa mnogo jezera, pa zato i za Finsku kažu da je zemlja hiljadu jezera.Procenjuje se da u Finskoj ima oko 190 hiljada jezera i 180 hiljada ostrva.Zvuči nestvarno, zar ne?

Finska delimo na tri regije, Laponiju, Jezersku Finsku i Finsko primorje.

Laponija  se nalazi u severnom delu Finske, a posebnost ovog dela Finske predstavlja činjenica da nema jezera izumajući jezero „Inara“.Zimi je ovde jako hladno sa obilnim snežnim padavinama,pa je stoga logično što je ova oblast relativno retko naseljena.Od 1929 godine ovde se počeo razvijati turizam.

Između Laponije na severu i primorja na jugu i jugozapadu nalazi se Jezerska Finska Ovaj kraj Finci nazivaju „Suomi“,, zemlja jezera.Najveće jezero je „Sajma“  najveće dubine 82 metra.Zapadno od Sajme je jezero „Pajane“ maksimalne dubine 93 metra..Oko jezera se nižu mala sela sa tipičnim drvenim kućama,dok neka naselja imaju fizionomiju gradskih naselja Između jezera izgrađene su tri železničke pruge, dve u smeru zapad-istok i jedna u smeru sever-jug.

Lake Saimaa near Savitaipale

Tampere je najveći grad Jezerske Finske i u njemu živi preko 150 hiljada stanovnika Predstavlja industrijski centar i popularno ga nazivaju finskim Mančesterom.Pored Tamperea ostali veći gradovi u ovoj regiji su Kuopio i Lahti .Poznati su  po takmičenjima u zimskim sportovima..

Finsko primorje je predstavljeno je izlaskom ove zemlje na Baltičko more, a najznačajniji gradovi su Turku, Helsinki i Oulu Turku  je najstariji grad u Finskoj,nekada i prestonica, koji sa slikovitom srednjovekovnom arhitekturom spada u najlepše gradove u zemlji.Današnja prestonica Helsinki i najveći grad cele zemlje nalazi se na samom jugu Finske i predstavlja veliki moderan kulturni, politički, trgovački i industrijski centar.

 

DEDA MRAZ

Ako slučajno niste znali omiljeni dečiji lik Deda Mraz ,rodom je iz Finske,tačnije regije Laponije, tačnije sela u blizini glavnog grada Laponije Rovaniemija, koji se nalazi na oko 800 kilometara severno od Helsinkija.

U selu Deda Mraza patuljci svakodnevno sortiraju stotine hiljada pisama, koje deca širom sveta šalju Deda Mrazu  moleći ga za darove.Nije problem ni ako  pisma kojim slučajem nisu pravilno adresirana na adresu Rovaniemi Laponija, jer u svakoj pošti u Finskoj postoje patuljci koji ta pisma šalju na pravu adresu.

Laponija
Laponija
Laponija

Uz čarobni pejzaž, veliku količinu snega i leda,očuvanu prirodu i prekrasna naselja.tko ne bi poverovao u dobrog Dedicu  koji se vozi sankama i daruje decu po celome svetu.

Legenda kaže da se Deda Mrazu svidela prva drvena kuća u Rovaniemiju izgrađena 1950 godine i to na mestu gde je označen početak arktičkog kruga, pa se uselio nju

Nakon toga poznato finsko udruženje arhitekata „Arak grupa“ projektovalo je selo Deda Mraza i od tada bajka postaje stvarnost,stvarnost koja se može posetiti.

 

HELSINKI

Pored  Laponije i fantastičnih jezera kad otpujete u Finsku svakako trebate posetiti ostrvo tvrđavu „Somenlinu“  koja se nalazi na ulazu u Helsinšku luku,gde možete videti čak sedam muzeja ,galeriju ,restorane ,kafiće,nekoliko parkova,plaža i prekrasnu prirodu.

Helsinki-cathedral

Otvoreni muzej tradicionalnih građevina na ostrvu „Serasari“ spada u definitivno nešto posebno,,jer pruža priliku svojim posetiocima da zakorače u prošlost i osete tradicionalan način života u finskom selu.Kada se nađete  u Helsinkiju ne propustite priliku da posetite dva glavna trga „Market i Senat skver“ jer se možete diviti arhitekturi građevina  kojima su ovi trgovi okruženi.

Kupovati se može u trgovačkim centrima ili manjim dućanima, koji su dobro opskrbljeni,a kao i u svim velikim gradovima u Helsinkiju se mogu naći  poznate robne marke.Ulica u kojoj se nalaze najprestižnije trgovine zove se „Esplanada i okružena je prelepim parkovima .Cene su prihvatljive, a posetiocima se preporučuje kupovina ukrasa za stan finskog dizajna,kao i dizajnerska odeća ovdašnjih autora.

Aerodrom u Helsinkiju „Vantaa“ jedan je od najlepših aerodroma u Evropi.Poseban je po mnogo čemu ,a prepoznatljiv po arhitekturi i unutrašnjem dizajnu. Iako se  razlikuje se od većine evropskih aerodroma, izuzetno je funkcionalan i zadovoljava sve potrebe koje putnici imaju.

Olimpijski stadion u Helsinkiju

 

I JOŠ PO NEŠTO

Finska kuhinja je specifična i prilagođena je godišnjim dobima, jer svaki mesec u godini  ima svoje specijalitete.Gastronomija kod njih doživljava vrhunac leti,kada na meniju ima dosta ribe i rakova.

Finci uživaju u raznim delikatesima, ali su  umereni i trude se da im hrana bude lagana i zdrava, za šta su zaslužne i finske vlasti koje godinama naglašavaju važnost pravilne ishrane.Glavni obrok im je doručak, potpun, ali vrlo zdrav obrok, sačinjen od ovsene kaše,muslija,mekinja,žitnih pahuljica,jogurta i mleka.Finci obožavaju ribu,a specijalitet im je ukiseljena haringa koja se jede sa sosom od kisele pavlake..

Što se pića tiče poznato je da su veliki ljubitelji votke,piju je hladnu, često pomešanu sa koka-kolom ili kiselom vodom.

 

 

VUK ŽARKOVIĆ