Epidemija kompjuterskih virusa — šta se dešava i kako se zaštititi?

641

Svi smo se susretali sa kompjuterskim virusima; zlonamernim programima koji se po pokretanju umnožavaju tako što ubacuju sopstveni kod u druge programe.

Prvi ozbiljan kompjuterski virus, pod imenom “Mozak”, je napravljen 1986. godine za Microsoft DOS operativni sistem.

On bi “zarazio” boot sektor flopi diskete, što bi usporilo kako samu disketu, tako i ceo sistem.

Prvi Antivirus se pojavio 1987. godine, koji je napravio nemački haker i ekspert za kompjutersku sigurnost, Bernd Fix. Od tada, antivirusi su uznapredovali, ali su zato i sami virusi.

Prema podacima Kasperski Labs, kompanije koja proizvodi Kasperski antivirus, svakog dana se zabeleže preko 320000 novih virusa na internetu.

Sada se možda pitate “Zašto hakeri prave viruse i zašto se skreće pažnja javnosti na viruse i bezbednost u poslednje vreme?”

Razlozi za pravljenje virusa mogu biti različiti. Finansijski su najbitniji jer su virusi koji su napravljeni sa novcem i najopasniji.

Pažnju ljudi u poslednje vreme privukla su dva virusa za Microsoft Windows: “WannaCry/WannaCrypt” i “Petya”.

Oba virusa šifruju sve podatke sa računara i traže od vas da platite kako bi ih hakeri dešifrovali.

WannaCry je naneo veliku štetu Britanskom zdravstvenom centru (NHS), kao i kompaniji za telekomunikacije iz Španije. U slučaju Britanskog zdravstvenog centra, ljudski životi su bili u opasnosti zbog “napada”; ne samo računari.

Kako biste se zaštitili od ovih virusa, potrebno je da uradite sledeće:

  • Ažurirajte vaš sistem:

Microsoft je objavio zakrpu za Windows u Martu, čak i za verzije Windows-a koje više ne podržava (npr. XP). Ova zakrpa zatvara “rupu” koja je omogućavala hakerima da pokrenu virus na vašem računaru putem interneta.

  • Ne otvarajte sumnjive linkove u E-mail-ovima:

Pre nego što otvorite link, pogledajte gde vas vodi. To će te uraditi tako što ćete stati na link i adresa bi trebalo da vam se pojavi u donjem delu prozora. Ako vam se adresa ili E-mail čine sumnjivim, nemojte otvarati link.

  • Koristite antivirus koji stalno skenira u pozadini:

Bitno je da imate antivirus koji može da skenira u pozadini i da redovno ažurirate njegovu bazu. Ovakav antivirus će zaustaviti virus pre nego što on uspe da “zarazi” vaš računar.

  • Pazite kada se povezujete na tuđe mreže:

Ako niste sigurni da je mreža na koju želite da se povežete bezbedna, kada vas Windows pita na kakvu vrstu mreže želite da se povežete, izaberite “public”. Ovo će sprečiti da se virus proširi na vaš računar ako se jedan od računara povezan na istu mrežu “zarazi”.

  • Pravite kopiju podataka na CLOUD-u

Na našem tržištu kompanija Ultra NET u ponudi ima jedinstvenu uslugu Cloud Backup-a
koja služi za čuvanje Vama bitnih podataka sa maksimalnom zaštitom i sigurnošću.
Više o Cloud sistemu možete pogledati na adresi www.ultranet.rs

 

Nikola Stojšić