ZLATNE RUKE IŠTVANA GALAMBOŠA – DAŠ MU DRVO, NAPRAVI IGRAČKU!

878

Ištvan Galamboš mašinbravar iz sela Mihajlovo, u blizini Zrenjanina ima neobičan dar da od bilo kakvog komada drveta izrezbari dečiju igračku. U početku mu je izrada igračaka bila samo hobi,a onda je osetio potrebu da svojih ruku delo pokaže i drugima i svoj talenat materijalizuje.

  • Sve je počelo sasvim slučajno. Jednoga dana od odbačenog komada drveta, nadjenog u dvorištu, počeo sam da reckam kockicu po kockicu i od tog reckanja nastala je igračka -započinje priču Ištvan.

Dugo godina ovo mu je bio samo hobi,a kada je svoju impresivnu kolekciju pokazao prijateljima, ubedili su ga da to sve javno prikaže i tako je sve krenulo.

  • Prvo sam svojim prijateljima i poznanicima  pravio igračke po specijalnim narudžbama. Zatim sam svoje proizvode izlagao po raznim manifestacijama i festivalima u Vojvodini, radi dodatne zarade i džeparca,ali se ubrzo sve to pretvorilo u posao u kome sam video budućnost.Shvatio sam da  ideje za izradu igračaka koje nastaju u mojoj glavi neću naći ni u jednom časopisu ili priručniku. Zato sam sve što sam radio patentirao i za sada imam par stotina modela – ponosan je Ištvan na svoju kolekciju.

Igračke najčešće pravi od bukovog i lipovog drveta, jedinstvenih formi sa širokim dijapazonom mogućnosti spajanja i rasklapanja, slaganja, svega onoga što je mališanima zanimljivo i interesantno.

Ištvan uglavnom pravi igračke za dečake,voziće, kamiončiće,automobile,avione,traktore i sve ono što mališanima može biti zanimljivo.Za devojčice uglavnom pravi didaktičke igračke,najčešće kocke.

  • Većinom su to igračke koje su težine i veličine tako da odgovaraju ruci deteta, ni jako sitne, ni krupne, taman da staju u rukice, da dete može lepo da ih drži-kaže ovaj entuzijasta.

U proizvodnji Ištvan koristi samo drvo i bezopasni lepak. Svoje radove ne štiti, niti farba hemikalijama.To se kupcima dopada, jer deca mogu bez opasnosti da  „grickaju“ te igračke.

  • Da bi se s napravila drvena igračka potreban je najklasičniji stolarski alat 3, 4 vrste ali samo ako  majstor zna da radi.Ukoliko ne ume džaba mu i stotinu alata – tvrdi Ištvan Galamboš.

On je dodao da je osim želje  da pravi igračke imao i jaku želju da istraje u tome i da je postigao zaista odlične rezultate.

  • Ti rezultati još uvek nisu doneli novčanu satisfakciju, ali stručnjaci koji se bave decom ocenili su moj rad najvišim ocenama.Jedini sam u Banatu i jedan od svega nas nekolicine u Srbiji koji za decu stvaramo jedinstvene igračke od drveta. Moje igračke izložene su u svim evropskim zemljama, Indiji, Japanu, SAD i Južnoj Americi-pohvalio nam se Ištvan.
Ištvan Galamboš

Ištvan Galamboš ne krije svoje dalje planove. Ako se u dogledno ne vreme ne materijalizuje njegov rad, spreman je da ode u neku drugu evropsku zemlju koja će umeti da ceni njegov  talenat i mogućnosti.

VUK ŽARKOVIĆ