ZRENJANINKA KRALJICA KORIDA U BOSNI !

1262

Renata Pranjković, rodom iz Zrenjanina, a nastanjena u Vitezu, postala je zaštitni znak brojnih borbi bikova u Bosni i Hercegovini i jedina je žena u BiH koja uzgaja bikove i vodi ih na borbe širom regiona.

Ljubav prema životinjama Renata ima još od detinjstva,kada je maštala da jednog dana postane veterinar.

  • Uvek sam imala kućne ljubimce, po nekoliko njih.Želela sam da upišem veterinarski fakultet, ali mi nije dala baka.Sticajem okolnosti život me doveo u Vitez, gde sam upoznala supruga Petra i zajedno smo odlučili da se posvetimo stočarstvu, a posebno uzgajanju bikova –  započinje priču Renata.

Renata kaže da će zajedno sa svojim prijateljima koji su vlasnici bikova učiniti sve da ne bude zabranjeno održavanje korida u BiH, jer je to tradicija u ovom zemlji i bio bi pravi apsurd da se tako nešto dogodi.

  • Najviše me nerviraju društva za zaštitu životinja, čiji članovi nakon protesta odu na kilogram teletine ispod sača.Moj muž i ja na bikove gledamo kao na svoju decu. Pazimo ih, uzgajamo,produžavamo život barem deset godina, tako što odemo u neku od klanica i uzmemo ih – strastveno priča ova Zrenjaninka.

 

Renatini bikovi su proteklih pet godina imali velikih uspeha.Na otprilike 200 borbi uspešnost im je oko 70 procenata.Najveći uspeh postigli su 2013 godine,kad je samo tokom jednog vikenda Lozonja je pobedio na  čuvenoj Grmečkoj koridi, a Putalj na  tradicionalnoj koridi u Čevljanovićima.

 

–   To je za mene bio najlepši vikend u životu, ostvarenje snova. Nije mala stvar  kada u samo dva dana osvojite dve najveće koride u BiH – kaže Renata i uz osmeh dodaje da svaki uspeh svojih bikova proslavlja na njihovim leđima.

 

O Renati Pranjkovič je nedavno u austrijskoj produkciji, u režiji Siniše Vidovića snimljen i dokumentarni film. Snimanje je trajalo pet godina, a film je premijerno prikazan u Gracu u martu prošle godine.

 

VUK ŽARKOVIĆ