SVETLA SEN TROPEA – POSAO IZ SNOVA

892

Život piše romane, najčudnije priče..

Da je neko Svetlani Nešić iz Zrenjanina pričao da će u nemogućnosti da pronadje posao u Srbiji, isti pronaći u čuvenom mondenskom letovalištu Sen Trope, sigurno mu ne bi poverovala.

Naime ova devojka, diplomirani lingvista francuskog jezika dobila je posao kao guvernanta u jednoj francuskoj porodici iz Sen Tropea.

  • Kada sam završila fakultet, bezuspešno sam tražila posao u svojoj struci, prihvatajući usput raznorazne poslove ne bi li zaradila koji dinar-započinje priču Svetlana za naš portal.

Sasvim slučajno je preko drugarice sa fakulteta koja je već imala slično iskustvo čula za mogućnost zaposlenja u Francuskoj kao guvernanta, ukoliko poznaješ  njihov jezik.

  • Konkurisala sam preko fejsbuka i grupe za fakultet i na moju ogromnu radost i zadovoljstvo dobila sam taj posao-kaže Svetlana

Ona se nedavno vratila iz Sen Tropea gde je bila već treći put u poslednje dve godine.

  • Ugovor je na tri ili četiri meseca.Dva puta sam bila u prolećnim i letnjim mesecima ,a jednom zimi. Naravno prva varijanta je mnogo lepša-kroz osmeh kaže vidno preplanula Svetlana.

Svaki radni dan provodi sa decom dok su im roditelji na poslu,a nakon toga je slobodna i može da uživa u svim čarima ovog mondenskog letovališta, kao što su kupanje, šetnje i nadaleko poznati noćni provod.

-Radim posao koji nije previše stresan ,za naše uslove više je nego korektno plaćen,hrana i smeštaj su obezbedjeni, plus živim u mestu o kome sam mogla samo da sanjam i da se nadam da ću nekad skupiti novac da ga makar turistički posetim.Čovek ne može puno više da traži,zar ne?-šeretski konstatuje naša sugrađanka.

A kad smo kod tih čari ovog famoznog letovališta Svetlana prosto ne zna odakle da počne, ali ono što je najviše oduševilo su ljudi.

  • Neposredni su, opušteni,druželjubivi, ne gledaju na ljude po dubini džepa ,to su klasični stereotipi naših ljudi koji nikad nisu mrdnuli odavde-priča naša sagovornica

Kao i svaka devojka Svetlana puno pažnje poklanja modi i impresionirana je onim što je tamo videla.

  • Francuzi su „šik“, uglavno nose bele otvorene strukirane kosulje,a devojke opuštene haljinice vrhunskog dizajna sjajno uklopljenje sa sandalicama ili cipelicama.Kad tamo vidite devojku u „grand fazonu“i muškarce previše klasično i konzervativno obučene odmah znate da su iz ovih krajeva-našalila se naša sagovornica.

Naravno luksuzne jahte, marine,kockarnice, diskoteke, kafići, najskupoceniji automobili,svetski džet na svakom koraku, svakodnevnica  su ovog luksuznog letovališta,ali ono što je Svetlanu najviše fascinaralo je što je Sen Trope zadržao izgled autentičnog ribarskog mestašca, što istorijski i jeste.

  • Većina kuća je ostala ista,netaknuta, Utorkom i subotom kada su pijačni dani, većina lokalnog stanovništa dolazi na pijacu i kupuje ribu i ostale namirnice-priča naša sugradjanka.

Naravno ono što nas sve najviše zanima je famozni, toliko hvaljeni noćni život Sen Tropea.

  • Fenomenalno je, najpre se sedi po kaficima i bašticama, a posle ponoći svi se sele u brojne okolne diskoteke. Najbolja i najčuvenija zove se „Kav di Roa“Uglavnom je „clubbing“ atmosfera i provod traje do 5h ujutru.Jako je urbano, opušteno i svi su super pozitivni-oduševljena je Svetlana

A cene ,prava sitnica..

  • Flaša piva u diskoteci je simboličnih 30 eura, koktelčići oko 15eura, vino se prodaje na flaše, najeftinija je oko 70 eura. Boca sampanjca koju francuski zavodnici poručuju damama koje žele da osvoje košta tričavih 200 eura. Pa ko voli nek izvoli-kroz smeh priča Svetlana.

Ona planira da se ponovo vrati u Sen Trope na zimu ali priznaje da ipak ne bi živela tamo.

  • U idealnom scenariju od maja do novembra bila bih tamo, a ostatak vremena u Srbiji.I pored svog tog luksuza čak je i Sen Trope kao i većina primorskih mesta zimi nekako sumoran,mnogo je manje sunca i zabave-kaže za kraj našeg razgovora  Svetlana Nešić.

Ko zna, kako je krenulo, možda joj se želje i ostvare..

 

VUK ŽARKOVIĆ