NEKI DRUGI SVET – PLOVEĆI GRADOVI!

696

Skupoceno,ne znači uvek kvalitetno i dobro, ali u ovom slučaju definitivno nije tako.Deset jahti koje ćemo vam prikazati smatraju se luksuzom i najnovijom nautičkom tehnologijom.Saznaćete šta sve možete naći u ovim malim palatama na moru,počev od „uobičajenih stvari“ kao što su bazeni, bioskopi, pozorišta, pa sve do onih kojima je pre mesto u podmornicama i nosačima aviona. Predstavićemo ih hronološki ,kako dolikuje od najskuplje jahte ka „najjeftinijoj“.

ECLIPSE

Vlasnik ove jahte je ekscentrični milijarder Roman Abramović, što samo po sebi dosta toga govori. Eclipse je najveća, najskuplja i slobodno se može reći najbolja jahta na svetu.  Koštala je čak 1,2 milijarde dolara,,dugačka je neverovatnih 170 metara, a da bi jahta normalno funkcionisala neophodno je da na njoj radi minimum 70 članova posade.Abramović na ovoj jahti može da uživa sa svojim prijateljima, kupajući se u velikom bazenu, koji se može brzo isušiti i pretvoriti u diskoteku. Eclipse  poseduje veliki akvarijum, dva helikoptera ,tri manja broda i podmornice.

A

Slovo „A“ je po Aleksandri Nikolić jednoj od „čuvenih“ modelsica.Jahta je u vlasništvu ruskog milijardera Andreja Meljničenka i koštala je neverovatnih 400 miliona dolara.  Samo da napuni rezervoar Andrej mora da izdvoji gotovo 1,5 miliona dolara, a laganim krstarenjem ovo se gorivo potroši za16 dana.Poseduje tri bazena i mesta za boravak 42 člana posade.

DUBAI

Jahta Dubai je ponos vladara Dubaija Mohameda Bin Rašida Al-Maktuma.Dugačka je 160 metara,na njoj može da radi i uživa 88 članova posade i 115 gostiju.Svaki od šest apartmana za goste i pet VIP apartmana imaju svoj balkon.Na jahti postoji osam paluba, veliki bazen,teren za skvoš, heliopad i manji hangar za avione.

LADY MOURA

Sagrađena je 1991 godine po narudžbini saudijskog princa Nasera Al-Rašida.Dugačka je 106 metara, prima 60 članova posade, ima bazen sa pokretnim krovom i mini plažu.Koštala je „tričavih“ 210 miliona dolara.

RISING SUN

Ova 135 metara dugačka jahta, u vrednosti od 200 miliona dolara, vlasništvo je Larija Elisona  i producenta Dejvida Gefena.Kakva bi to mega jahta bila a da nema pet spratova,82 sobe, bioskop i košarkaški teren.

 OCTOPUS

Takođe vredi 200 miliona dolara, a u vlasništu je Pola Alena velikog ljubitelja skupocenih jahti.Kao članovi posade na njoj se nalaze neki bivši pripadnici američkih specijalnih jedinica, npr. američke Foke.Na brodu se nalazi sedam manjih brodova,dva helikoptera, kao i podmornica u kojoj može da se smesti deset članova posade.

PELORUS

Takođe je u vlasništvu Romana Abramoviča a košta za njega mizernih 130 miliona dolara.Od standardne opreme tu su bazen ,dva heliopada, 40 članova posade, nekoliko specijalaca ,mini podmornica i sistem za detektovanje projektila.

ECSTASEA

Vlasnik, pogađate, Roman Abramovič,vrednost 129 miliona dolara.Enterijer ove 75 metara dugačke jahte inspirisan je raznim motivima iz Azije.Tu su naravno i diskoteka ,sauna, tursko kupatilo,a zahvaljujući heliopadu možete skoknuti do jahte svojim privatnim helikopterom.

ALYSIA

U najvećoj sobi na ovom brodu,površine 120 kvadratnih metara nalaze se posebna paluba, đakuzi i mermerno kupatilo.Na jahti se nalazi i lift koji vas vodi do svake od pet paluba na brodu a na kojima se nalazi roštilj, bar, teretana, salon i vinski podrum sa preko 500 flaši vrhunskog vina.Koštala je 116 miliona dolara.

ANNALIESSE

Vredi 103 miliona dolara. U ovoj jahti u kojoj se nalazi se 15 soba, našlo se mesta i za salon za masažu, biblioteku, igraonicu za decu, ali i za bioskop sa platnom,dijagonale tri metra.

AUTOR TEKSTA VUK ŽARKOVIĆ