PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA DO 7. SEPTEMBRA 2017.

491

PETAK, 1. SEPTEMBAR

IZLOŽBA MALI FORMAT
Izložba Mali format 2017. – ULUPUDS-a otvara se u petak, 1. septembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. #Ova izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a je tradicionalna, 2017. je jedanaesta godina postojanja, od 2007. godine, održavala se pod nazivom „Radovi malog formata“ a od prošle je naziv izmenjen u „MALI FORMAT ULUPUDS-a“. Izložba je putujuća i svake godine obiđe veliki broj galerija, muzeja i institucija širom Srbije. Posle starta u Galeriji CZK „Masuka“ u Velikoj Plani, izložba će biti predstavljena u galerijama i kulturnim centrima u Požarevcu, Ivanjici, Zrenjaninu, Čačku, Kruševcu, Aleksincu, a u decembru će se završiti u Galeriji Singidunum u Beogradu. Organizator prošlogodišnje i sadašnje izložbe je mr Milomirka Petrović Đokić, predsednica Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. Na Konkurs se i ove godine odazvao izuzetno veliki broj umetnika, a za izložbu su odabrani radovi 81 učesnika, članova svih sekcija ULUPUDS-a. U tehničkom smislu, postavka je raznovrsna i obuhvata akvarel, akril, ulje na platnu, kartonu, dasci, kaligrafiju, mozaik, kolaž, digitalni i klasičan crtež, digitalne grafike, keramiku, ilustraciju, fotografiju, kombinovanu tehniku… dok su teme raznovrsne i mnogobrojne…
#Autorka teksta kataloga Zorica Đermanov, istoričarka umetnosti, Kustos Galerije „Singidunum“, kaže: „Svaka nova izložbena godina Slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a se kreativno dopunjuje gostujućim članovima ovog Udruženja. Nove ideje, različite slikarske tehnike, pokrenule su sve aktivne umetnike da nam pruže opuštajuću i nadahnutu slikarsku celinu. Tradicija ove izložbe je da afirmiše mnogobrojne, maštovite stvaraoce da zanatskom sigurnošću, odabirom tema (sintezom figuralnog, apstraktnog, emotivnog) bude izazov i želja da se slikarsko platno, grafički papir pretoči u bogatu umetničku sadržinu. Razlog postojanja ove izložbe je i da podstakne, da da podstrek mladim umetnicima koji bi trebalo da očuvaju notu originalnosti, kao i razlog postojanja ove » smotre » umetničke aktivnosti. Odbor Slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a već duži period postavku, prezentaciju radova predstavlja u više gradova Srbije te je tako zamišlljeno da svaki rad zavredi pažnju i interesovanje nas posmatrača, a za kreativne nov izazov.“

 

PETAK, 1. SEPTEMBAR

MEĐUNARODNI SUSRET
OTVARANjE IZLOŽBE
UDRUŽENjA ŽENA „DOSITEJ“
U petak, 1. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina održaće se Međunarodni susret – učesnika festivala „Lala“. Domaćini i organizatori programa su Udruženje žena – „Dositej“, KUD „Pionir“ i Kulturni centar Zrenjanina. U okviru programa u malom salonu i u kafeu Kulturnog centra biće otvorena izložba radova žena iz udruženja, predstaviće se njihove aktivnosti, održati modna revija i izvesti muzički program uz podršku igračke grupe KUD „Pionir“. #Program počinje u 16 časova.

UDRUŽENjE ŽENA „DOSITEJ“
Udruženje žena „Dositej“ osnovano je 2009. godine sa ciljem očuvanja kulturno-umetničkog stvaralaštva, očuvanja kulturne baštine i bavljenja humanitarnim radom. Udruženje ima dvadesetak članica. U okviru umetničkog stvaralaštva, članice su se istakle u slikanju na svili i satenu, tradicionalnom vezu sa srmom, u slikarskim tehnikama – grafika, akvarel i pastel, umetničkom vezu Miroslavljevog jevanđelja, rezbarenju nojevih i guščijih jaja i poentlasu. Članice su učestvovale na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima i osvojile oko četrdesetak nagrada. U okviru humanitarnog rada, sakupljale su novac od donatora i ličnih sredstava i kupile aparat za otkrivanje karcinoma kože i donirale ga zrenjaninskoj bolnici Dr Đorđe Joanović. Sa KUD „Pionir“ učestvovale su kako prošle tako i ove godine, na izložbi u Rusiji i Belorusiji.

KUD „PIONIR“
KUD „Pionir“ je najstarije i trenutno najaktivnije kulturno-umetničko društvo u gradu. Učesnik je i domaćin velikog broja kako domaćih tako i međunarodnih festivala. Godišnje ima od 70 do 90 nastupa, učestvuje na velikom broju smotri, organizuje tradicionalne koncerte i nastupa na skoro svim gradskim manifestacijama. Svojim nastupom prezentuje narodno stvaralaštvo kroz pesmu, igru, muziku i etnografske detalje.

 

PETAK, 1. SEPTEMBAR
FILMSKI FESTIVAL – BELDOCS 2017.
FILM: „G-DIN GAGA“
U petak, 1. septembra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat biće emitovan film sa 10. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – BELDOKS: „G-din Gaga“/Mr. Gaga (Izrael, Švedska, Nemačka, Holandija 2015, 100′). Režija: Tomer Hejmen/Tomer Heymann. #Film je prikazan ne velikom broju festivala i dobitnik je nagrada. #Ohaid Naharin, umetnički direktor plesne trupe „batševa“, smatra se za jednog od najznačajnijih svetskih koreografa. Susrevši ga na prelomnoj tački ličnog života, ovaj živahan i pronicljiv dokumentarac predstaviće Vam čoveka sa snažnim umetničkim integritetom i izuzetnom vizijom. Sniman tokom osam godina, ovaj film režisera Tomera Hejmena kombinuje intimne snimke proba sa obimnim, do sada neobjavljenim arhivskim materijalom i plesnim scenama od kojih zastaje dah. #Ulaz je besplatan.

http://beldocs.rs/filmovi/mr-gaga/

 

PETAK, 1 I SUBOTA, 2. SEPTEMBAR

FESTIVAL ALTERNATIVNOG ZVUKA
„ZRENjANIN ZOVE 06“

Festival alternativnog zvuka- Zrenjanin zove 06, šesti put se održava u Kulturnom centru Zrenjanina u petak, prvog i subotu, drugog septembra. U petak, prvog septembra na letnjoj sceni – Amfiteatru Kulturnog centra nastupiće bendovi – Zemljotres, Mist i Šišarke a u subotu, drugog septembra na istom mestu – Pitchwais, Overdrive, Empathy soul project i Straight Mickey And The Boyz. #Nastupi počinju u 21 sat.
*»Zrenjanin zove» je projekat – manifestacija nastao/la 2012. godine kada su zrenjaninski muzičari održali zajedničku svirku u čast rano preminulog basiste Saše Šipčića Šipke. Tada je napravljena i retrospektiva zrenjaninske rok scene 90-tih. Angažovanjem gitariste Slobodana Popovića i nekadašnjeg rok pevača Igora Lukovića, a uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina, počinje se sa organizacijom festivala pod nazivom «Zrenjanin zove». Rok nastupi nastavili su se koncertom Regrutacija koji je regrutovao sve značajne mlade bendove iz grada. Jedna od manifestacija – predstavljala je svojevrsni omaž nekim od najupečatljivijih pop rok grupa i muzičara koji su ostavili značajan trag na zrenjaninskoj i vojvođanskoj sceni. Četvrto okupljanje zrenjaninske alternativne scene organizovana je pod sloganom «Uspavani grad – budi se sad». Prošlogodišnji nastupi objedili su rokenrol zvuk i predstavili muzičke aktuelnosti u oblasti rokenrola. Festival prvenstveno okuplja zrenjaninske alternativne bendove.
Zrenjanin je oduvek bio grad rock and roll-a, žive svirke i znao je da prepozna dobru muzičku priču. Mnogi muzički kritičari navode da je, trenutno, kriza autorske muzike ali, ovaj festival to opovrgava jer nudi dobar muzički zvuk i autorsko delo.

Pokrovitelji festivala:
Grad Zrenjanin,
Kompanija Gomex d.o.o i
Kompanija Dijamant AD.
Organizator festivala:
Kulturni centar Zrenjanina

Prijatelji festivala:
KulturKick Creative productions

Satnica nastupa:
1. dan

22:00 – 22:45 – Zemljotres
23:00 – 23:45 – Mist
00:00 – 01:15 – Šišarke

2. dan

21:30 – 22:20 – Pitchwais
22:30 – 23:20 – Overdrive
23:30 – 00:20 – Empathy Soul Project
00:30 – 01:30 – Straight Mickey And The Boyz

INFO +
O BENDOVIMA

“ZEMLJOTRES”
Grupa Zemljotres postoji od 2008. godine i iza sebe ima dva zvanično izdata albuma “Šest stepeni Rihterove skale” (2016) i “Sokrat ponovo jaše” (2017). Muzički pravac koji zastupaju je rock and roll i ritam i bluz. Grupa iza sebe ima veliki broj koncerata kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Članovi grupe su: Janko Hrubik (vokal i gitara), Veselin Grcić (bubnjevi), Petar Paštrović (bas i prateći vokali) i Denis Grubić (gitara i prateći vokali).

 

MIST
Mist su, sada već možemo reći, veterani tvrdog zvuka, uzimajući u obzir činjenicu da grupa radi i postoji već skoro 20 godina. U tom periodu su prošli dug put formiranja sopstvenog izraza, koketirajući sa više podžanrova heavy metala. Menjale su se postave, menjao se i zvuk, a njihov rad je ostao zabeležen na dva album izdanja, nekoliko video uradaka i nebrojeno koncerata. 1998. objavili su prvi demo snimak od dve pesme, 2001. album – Mirror Reflection, 2009. u okviru kopilacije/duplog CD izdanja Kulturnog centra Zrenjanina ZROK objavljena je kompozicija On Fire a 2013. uradili su studijski snimak od sedam pesama. #Grupu su osnovali 1997. gitarista – Slobodan Popović, bubnjar – Dejan Aleksić i pevač – Igor Luković. Današnju postavu čine: Nenad Stojisavljević Maša/ bubanj, Danilo Vlaisavljević – Čoda/gitara, Slobodan Popović – Boban/gitara, Nebojša Marinkov – bas i Tamara Vlaisavljević/vokal.

“ŠIŠARKE“
Bend Šišarke formiran je 2005. godine u Zrenjaninu pod imenom Pine Cones. Od 2009. godine nastupaju pod imenom Šišarke. Istoimeni album prvenac je izdat 2012 godine. Drugi album pod nazivom Crni Pas izdaju 2015. godine pod okriljem izdavačke kuće Lampshade Media. Tokom godina svoga rada objavili su i kontraverzne singlove: “Mrdačica guze”, “Kome si važna”, “Tigar” i reizdanje fan favorita, nikad objavljene pesme “U kavezu mašte”. Trenutni sastav benda čine: Istok Radovanov (bas), Zoran Radovanov (bubnjevi), Ivan Benović (gitara) i Aleksandar Rakita (vokal).

PITCHVAIS
Nakon nekoliko godina neželjene, “višom silom” izazvane pauze, zrenjaninsko – kulski hardcore-grunge bend Pitchwais je ponovo u u igri. Ovaj sastav u različitim oblicima plovi scenom duže od dvadeset godina. Kostur ekipe je i dalje isti. Tri originalna člana Koča, Časlav i Sale, pojačani su odavno dvojicom Zrenjaninaca, Kvobekom i Buvijeom. Pitchwais iza sebe imaju desetine nastupa širom zemlje, ali na žalost, zvanično izdanje ne. Imaju status kultnog i divljeg benda a živi nastupi su uvek bili glavni adut ove ekipe. Zrenjanin je nekako uvek bio jedna od glavnih baza ovog sastava. Numeru “Ljudi bez srca” snimili su po DIY (uradi sam) principima, u podrumu zrenjaninskog Kulturnog centra i njenim objavljivanjem publici, kolegama muzičarima i svima ostalima javljaju da su, uprkos mnogobrojinim preprekama i dalje tu.

 

OVERDRIVE
– Zrenjaninski teškaši.
Teškaši = glasno, besno, brzo, u glavu, u noge i u stomak.
Dvadeset godina je prošlo od debitantskog albuma No More Words. Ali ne vidi se kraj… Ni početak… Tu su gde treba da budu. U nešto izmenjenom sastavu i dalje praše zato što žele da praše. Overdrive je oformljen u Zrenjaninu 1994. godine od strane Dragana Midorovića. Od samog početka, bend razvija čvrsti gitarski zvuk, sa prepoznatljivim energičnim vokalom koji postaje ključna karakteristika benda. Njihov prvi album No More Words objavljen je 1997. za nezavisnog izdavača Boa Records. Iste godine, izlazi njihov prvi video za Wake Up You Blind Man (“Probudi se slepi čoveče”) koji nailazi na veliki odziv publike/gledalaca. Njihov drugi album – Everytihing’s Fine (“Sve je u redu”) je izdat za istog izdavača 2000. g. a treći – Movement (“Pokret”) objavljuje PGP RTS 2004. CD sadrži studisjke i koncertne snimke njihovih prethodnih izdanja, a takođe i obradu Madonine “Erotike”. Novi album Explode, izašao je 15. marta. Ovo je peti album izdat pod etiketom Exita. Album je stvaran u periodo od 2005 – 2010. godine, a producirao ga je solo-gitarista Aleksandar Midorović. Čine ga 10 pesama koje su jedinstvene energije i čistog hevi – zvuka sa karakterističnim tekstovima, koji već čine prepoznatljiv stil “Overdrajva”. Overdrive su učestvovali na velikom broju istaknutih domaćih događaja, a bili su i predgrupa Pro-Pain, Soulfly, Slayer and Korn, od kojih ovaj poslednji smatraju za “ostvarenje svojih snova” nastup, vrhunac karijere. Članovi benda: Damir Milutinov – Ch, Dragan Midorović – Gaga, Aleksandar Midorović – Sambo, Nemanja Konstatinović i Nebojša Mitrović – 4 Eyes.

EMPATHY SOUL PROJECT
(Alternative rock/dream pop – Serbia)
Bend Empathy Soul Project nosi titulu najboljeg benda emisije “Live Shot” u organizaciji televizijske kuće “Kanal 9, i takođe je proglašen najboljim u svim dotadasnjim serijalima. Pojavljivanje u emisiji takmičarskog karaktera “Bunt” u organizaciji Radio televizije Srbije i osvajanje vicešampionskog mesta u konkurenciji od 180 bendova su neki od važnijih koraka benda u proteklih godinu dana. Neki od najvažnijih nastupa benda su nastupi u emisijama ‘Bunt’ i ‘Tri boje zvuka’ i pojavljivanje na raznim velikim festivalima u regionu kao sto su: Exit, Beer Fest, Mikser festival, Bedem fest (Niksić), Dani piva (Zrenjanin), Riverbell (Zvornik) i mnogi drugi. Bend čine: Nenad Radaković – gitara, glavni vokal, Rade Radojčić – bas gitara, prateći vokal i Srđan Kozarev – bubanj.

STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ
Straight Mickey And The Boyz su dinamična, furiozna trojka odličnih muzičara iz Beograda, koji su uticaje iz raznih stilova rocka stisnuli u prepoznatljiv i karaktera pun izraz. Stilove i žanrove, poput hard rocka, punka, hard cora, garažnog rocka, funka pa čak i avant jazza su Straight Mickey And The Boyz strasno i dobro prekuvali te stopili u jedinstvenu smesu, koja ima opojan miris po dobrom duhu Beograda koji bukti od progresivnih muzičkih zamisli i žestoke energije. U kratko vreme od kada u javnosti prezentuju svoj gruverski rock tornado Straight Mickey And The Boyz etablirali su se kao jedan od najperspektivnijih novih bendova u Srbiji i regiji i zbog eksplozivnih nastupa stekli epitet benda koji se mora videti uživo. Članovi benda: Boško Mijušković – bas, Miodrag Cicović – gitara i Danilo Luković – bubanj.

 

SUBOTA, 2. SEPTEMBAR
#FILMSKI FESTIVAL – BELDOCS 2017.
FILM: „POSLEDNjI LjUDI U ALEPU“
U subotu, 2. septembra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat biće emitovan film sa 10. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – BELDOKS: „Poslednji ljudi u Alepu“/Last Men in Aleppo (Danska, Sirija, 2017. 104′). Režija: Feras Fayyad, Steen Johannessen. #Beli šlemovi se bore da ostanu zajedno. Alepo se bliži propadanju, poslednji meseci grada kakvog ga poznajemo. Ljudi su konstantno izloženi opasnosti. Kako se nositi sa strahom od smrti? Nakon pet godina rata u Siriji, preostalih 350.000 građana u Alepu pripremaju se za opsadu…#Ulaz je besplatan.

http://beldocs.rs/filmovi/poslednji-ljudi-u-alepu/

 

NEDELjA, 3. SEPTEMBAR
BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA
U nedelju, 3. septembra od 10 do 14 časova na platou Kulturnog centra Zrenjanina biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

 

INDIJSKI FILM/SEPTEMBAR 2017.

U saradnji sa Ambasadom Republike Indije, u toku septembra, Kulturni centar Zrenjanina svake srede i četvrtka od 2. do 28. 9. 2017. – prikazuje Ciklus indijskog filma. Filmovi se prikazuju u maloj sali od 21 sat. #Ulaz na projekcije je besplatan.
#Filmovi indijske produkcije, na hindu jeziku, poznatiji kao Bolivudski filmovi sa sedištem u Mumbaju, u saveznoj državi Maharaštra ulaze u grupu najvećih svetskih filmskih produkcija. Publika će moći da pogleda neke od najkomercijalnijih i najznačajnijih filmova iz Bolivudske produkcije koji su kombinacija mjuzikla, komedije, melodrame i socijalno angažovanog filma.

RASPORED PROJEKCIJA:
SREDA, 6. SEPTEMBAR – FILM: „TRI IDIOTA“ /3 IDIOTS/ 2009, 171’/;
ČETVRTAK, 7. SEPTEMBAR – FILM: „KAO ZVEZDA NA ZEMLjI-SVAKO DETE JE POSEBNO“/TAARE ZAMEEN PAR/2007, 164’/;

#FILM: „TRI IDIOTA“
Režija: Radžkumar Hirani
Uloge: Amir Kan, Karina Kapur, Madhavan, Mona Sing, Šarman Džoši, Boman Irani i dr.
#Farhan Kureši i Radžu Rastogi kreću u potragu za svojim davno izgubljenim prijateljem iz studentskih dana Rančom. Tokom puta sreću još jednog bivšeg studenta, Čatura Ramalingama, sada uspešnog biznismena, koji ih podseća na opkladu položenu pre 10 godina. Njih trojica žure da pronađu Ranča na njegovoj poslednjog poznatoj adresi i usput se prisećaju urnebesnih dogodovština iz mladosti. Ne znaju da ih očekuje tajna koja će promeniti sve što su dotle znali o svojoj prošlosti.

#FILM: «KAO ZVEZDA NA ZEMLjI»
Režija: Amir Kan
Uloge: Amir Kan, Daršil Safari, Tiska Čopra, Vipin Šarma i dr.
#Svet osmogodišnjeg Išana je prepun čuda koja niko osim njega ne primećuje. Odrasle više interesuju stvari poput domaćih zadataka i ocena. A Išanu u školi ništa ne ide od ruke. Kada postane problematičan u tolikoj meri da njegovi roditelji više ne mogu da izađu na kraj sa njim, šalju ga u internat. Novi nastavnik likovnog vaspitanja ubrzo shvata da nešto nije u redu sa dečakom i pokušava da otkrije u čemu je stvar. Vremenom, uz puno brižnosti i strpljenja, on će uspeti da pomogne Išanu da pronađe sebe.

 

 

TEKST IVAN NEDIĆ