KAD MOGU MUŠKARCI MOGU I JA – ŽENA STARI SVAT

841

Telek Lenke iz Torde već 17 godina radi kao stari svat, ili kako ona kaže koordinatorka svadbi u Vojvodini u kojima se poštuju stari mađarski običaji.

 

  • Počela sam 2000 godine sa željom da pokažem da to nije samo muški posao,već da i žene jednako uspešno mogu da ga obavljaju.Pored mene ovo radi samo još jedna devojka u Vojvodini.Ideju sam dobila od svog brata koji se pre mene bavio ovim poslom i preko koga sam zavolela ulogu starog svata – priča Lenke, ističući podršku porodice koju je imala od samog starta, još dok su u mnogi u neverici odmahivali glavom zbog posla kojim je odlučila da se bavi.

 

Lenke kaže da na svadbi mora da bude od početka do kraja, i zapravo je veza između mladenaca, gostiju i osoblja koje je angažovano.

 

 

  • Na svadbu dolazim u svojoj uniformi,koja na sebi ima detalje sa područja kojeg ja potičem.Dakle ima boje mađarske zastave, crvenu, zelenu i belu, nosim crvene čizme i buklijaški štap – objašnjava Lenke i dodaje da mladenci sve češće traže da se uz stare svadbene običaje doda i nešto modernije.

 

Lenke je do sada radila na preko 150 svadbi u uglavnom u Bačkoj, a u poslednje vreme zovu je i mladenci iz Banata. Kaže da je ranije interesovanje bilo veće nego sada, a godišnje je angažuju na desetak svadbi.

VUK ŽARKOVIĆ