Nekoliko reči o kaputima!

713

Kako se temperatura polako približava nuli, i ujutru i uveče je sve hladnije, kišni mantili i jesenje jakne postaju vaši najbolji prijatelji. Mantili i kaputi nikad ne izlaze iz mode, a ove jeseni su u modi oni malo duži.
Ove jesni isto tako možemo primetiti da struk ne mora nužno biti naglašen. Poslednjih godina su u trendu mantili i kaputi uniseks kroja. To su takozvani muški modeli namenjeni ženama. Naravno, ako je nešto moderno ne znači da po svaku cenu morate i vi to da nosite. Nekome jednostavno bolje stoje strukirani modeli. Složićete se da ovo ne bi baš svakome dobro stajalo.

 

Ukoliko vas ovo ne privlači i ne ističe vašu figuru najbolje, odlučite se za strukirane modele koji prate vašu liniju.  Isto pravilo važi i za dužinu kaputa. Ove jeseni su popularniji duži modeli, ali opet uvek možete naći nešto što odgovara vašem obliku tela. Ovo bi bio idealan primer klasičnog kaputa koji prati liniju tela, i daje ozbiljan i poslovni izgled. Kroj je klasičan, tako da sa ovakvim modelom nećete pogrešiti.

Takođe, poslednjih godina primećujemo da se nose mekane i plišane stvari. Na pistama viđamo neke modele u kojima manekenke izgledaju kao plišani medvedići. Iako to može zvučati suludo, u hladnim danima ovakva ideja može izgledati dobro i sigurno da bi vas ovako nešto ugrejalo.  Ovakvi kaputi doprinose mladalačkom izgledu i ekstravaganciji.

Pošto smo već pomenuli mekane, tople i čupave stvari, vredi pomenuti i krzno. Ono nikad ne izlazi iz mode, i nema te kombinacije koja ne izgleda otmeno i elegantno kad njoj dodamo krzno. To ne mora nužno biti bunda, to može biti samo neki detalj. Preporuka je svakako da se opredelite za veštačko krzno. Pruža isti efekat a ipak je mnogo humaniji izbor. U prilog ovome, moramo napomenuti da je modna kuca „Guči“ izjavila da više neće koristi krzno životinjskog porekla u svojim kreacijama.  Efektna i moderna zamena može biti nojevo perije. Bundice od nojevnog perija deluju neobično i moderno.

 

 

 

Naravo, uz ovakvo vreme, kada se toplo i hladno još uvek smenjuju, kao i kiša i sunce, jedan kišni mantil bi bio neizbežan u vašem ormaru. Uvek su u modi, kod nas malo zapostavljeni, s obzirom da iz kaputa odmah prelazimo u kratke rukave, i iz čizmi u sandale. Međutim, u prelaznom periodu on je idealan komad garderobe. Nikada nećete pogrešiti sa tankim mantilom sa duplim kopčanjem, srednje dužine. Možete ga kombnovati uz sve, od štikli i poslovnog stila do opuštene kombinacije uz patike, i tako dobiti jedan sportsko-elegantni izgled.

Što se tiče muške mode za ovaj prelazni period, stvari i trenutni trendovi važe isto kao i kod žena. Vezano za kapute, ove jeseni će i muškarci nositi nestrukirane kapute i mantile.  Naravno, to je trenutno moderno, ali ako je nešto moderno ne znači i da je obavezno. Tako da ako nemate manekensku građu ili jednostavno ne volite da kaput visi na vama, opredelite se za strukirani model, sa nekim upečatljivim detaljima. Krzno, pravo ili veštačko je interesantan detalj i na muškom kaputu. Isto tako se možete odlučiti za kaput sa cibzarom umesto na onog kopčanje.

 

tekst: SVETLANA NEŠIĆ