NOVI BOSFOR SPAŠAVA ISTANBUL!

2917

Turska će definitivno sagraditi novi Bosfor! Naime vlada ove zemlje dala je zeleno svetlo za prokopavanje kanala Istanbul, zahvaljujući kome će se na evropskoj strani ovog grada za par godina pojaviti veliko ostrvo.

Kada je još 2011 godine turski predsednik. tadašnji premijer Tajip Erdogan lansirao ideju o izgradnji kanala Istanbul, kako bi spasao ovaj milionski grad na obalama Bosfora, mnogi su pomislili da je u pitanju samo predizborni trik i prazno obećanje kako bi privukao glasače.

Ipak ispostavilo se da nije tako i da će ovaj kako ga od prvog dana nazivaju „ludi projekat“ definitivno zaživeti.

 

 

  • Gradimo kanal veka, projekat tako velikih razmera da se ne može uporediti sa Panamskim ili Sueckim kanalom.Izgradnja ovog  kanala spasiće Istanbul koji je postao usko grlo za brodove koji idu od Crnog do Mramornog mora i obratno, a to je na godišnjem nivou više od 50 hiljada manjih i većih plovila- objasnio je ovu odluku Erdogan.

 

Ipak po glavnim parametrima Istanbulski kanal zaostaje za Bosforom, Njegova širina iznosi 150 a dubina 25 metara. Kod Bosfora na najužem mestu širina je 700 metara , a dubina varira od 33 do 80 metara plovnog puta. Zato će Istanbulski kanal biti duži oko 45 kilometara, dok kod Bosfora iznosi oko 30 kilometara.

Kao jedan od argumenata u korist gradnje Turci navode činjenicu da je plovni put Bosfora postao plitak, da je u znatnoj meri uprljan naftnim otpadom i da zato praktično nije moguće povećavati obim tankerskog saobraćaja.

 

Trenutno kroz Bosfor tokom dana u proseku prolazi 136  brodova, od toga 27 tankera. Po intezitetu saobraćaja on četvorostruko prelazi Panamski kanal,a Suecki trostruko.Trenutno se kroz moreuze prevozi oko 150 miliona tona nafte i naftnih derivata, a pritom kapacitet Bosfora iznosi oko 200 miliona tona godišnje.Imajući u vidu gust saobraćaj brodova u ovom regionu ,tankeri stalno nailaze na ograničenja u prolazu.

Bosfor ,to je 12 naglih krivina, što ga čini jednim od najopasnijih mesta za plovidbu na svetu.Tamo postoji četiri toka i mnoštvo virova, čemu treba dodati i vetrove.Mnogi brodovi koi prolaze kroz moreuz prenose opasan teret, pa se lako može dogoditi da plovidbeni put ne može da primi okeanski tanker na kojem dolazi do oštećenja.Iskra pali naftu koja curi, a ognjena bujica obuhvata celu obalu rukavca  i celo priobalje. U principu svih 12 miliona stanovnika Istanbula živi u stalnom strahu od katastrofe, koja je po rečima stručnjaka neminovna i upozoravaju da je samo pitanje vremena.

Na obalama kanala treba da nikne moderni grad, novi aerodrom, a gradiće se i luka.To će spasiti stari Istanbul koji je već ugrožen novim građevinama od betona, gvožđa i stakla, koje kao trn u oku narušavaju  drevne vizantijske i osmanlijske spomenike.

Na prvi pogled projekat drugog Bosfora izgleda predivno.Međutim stručnjaci ga nazivaju jednom od najvećih ekonomskih iluzija našeg vremena Kažu da projekat nije realan,izuzetno je skup jer zahteva izmeštanje nekih puteva i mostova, a projekat vlade ni iz daleka ne podržavaju svi stanovnici i drušrtveni pregaoci, tim pre što bi lokacija kanala i aerodroma trebalo da zauzme površine pod šumom.

Ipak turska vlada je ubeđena da će se projekat isplatiti jer će nova arterija omogućiti da se poveća propusna moć rukavaca, a jasno da će se to naplaćivati i da će cena prolaska brodova kroz novi kanal biti mnogo viša od one za prolazak kroz prirodne crnomorske moreuze.

Ko je u pravu, pokazaće vreme.

 

Teks: Vuk Žarković