Odela koja čine ženu!

989

U poslednje vreme često možemo videti na primerima poznatih žena da odelo muškog kroja na ženi nikada nije izašlo iz mode. U ovom modnom trendu se radi o strogim linijama samog kroja i preovladava crna boja. Simbolizuje moć, dominaciju i strogoću.  Odelo je, presvega, rezervisano za poslove prilike, ali uz neke dodatke svakako ga možete pretvoriti u kombinaciju za večernji izlazak. Pošto govorimo odelima namenjenim ženama, ovde ćemo pomenuti i tipične ženske komplete koji u kombinaciji imaju suknju umesto pantalona.

 

 

Dinamika radnog okruženja često nameće određeni stil oblačenja. Ukoliko imate odgovoran posao ili ste u kontaktu sa ljudima, odela se čine idealnim izborom. Siva boja odela je nekako najčesća u poslovnim kombinacijama. Kako ona ponekad može delovati sumorno i dosadno, takav izgled možete osvežiti nekim brošem ili maramom. Kako biste bili zapaženi na poslu vašu kombinaciju upotpunite nečim što privlači pažnju, a to može biti čak i kravata. Košulja može biti neke druge boje, a ne uvek bela. Uz sivu boju veoma dobro ide ružičasta. Tako ćete svom izgledu dati ženstveni pečat a da pritom ne izgubite moć koju nosi muški kroj.

 

 

 

Ako ste ipak ljubitelj suknje a ne pantalona, onda predlažemo da se presvega odlučite na neki komplet po uzoru na čuvene Šanel komplete kojima je Džeki Kenedi bila do kraja verna. Šanel kompleti su poznati po kratkim sakoima i suknjama do iznad kolena, i po štofu izuzetnog kvaliteta. Boje su uglavnom svedene a komplete često prate neki detalji poput nakita ili broševa. Za pravi žestveni stil, Šanel kostimi su prava i jedinstvena inspiracija. Ovaj stil je manje strog, podjednako elegantan ali pre svega daje akcenat na ženstvenosti.

Za odela se često misli da moraju biti dosadna, jednolična i nikako nešto što biste poneli u izlasku ili nekoj svečanoj prilici. Naravno da je takvo mišljene potpuno pogrešno. Ako razmišljate da obučete odelo za neku svečanu priliku poput neke proslave, potrudite se da pronađete odelo upadljive boje, poput crvene, u vatrenoj ili bordo nijansi. Na takvo odelo obucite košulju od fine čipke ili majicu sa šljokicama koja će kombinaciji dati leženu notu. Kako biste upotpunili večernji izgled, obavezno obujte visoke štikle.

Pravi ljubitelji odela i storgih krojeva, nikako ne bi smeli da ne budu upoznati sa radom čuvenog modnog kreatora Karla Lagerfelda. Nemački modni kreator i umetnički direktor modne kuće Šanel je poznat po odelima namenjenim ženama. Njegov stil je poznat po crno-belim kombinacijama, visokim okovratnicima, metalim detaljima i neizostavnim rukavicama bez prstiju. Njegovi krojeve su idealni za žene slobodnog duha koje znaju šta hoće. Njegovom stilu, pored naklonosti ka savršenim linijama, možemo dodati i ljubav ka buntu i roku. Njegove kombinacije su pune suprotnost. Dominiraju strogi korojevi, nasuprot kojih imamo puno nakita, poput bisernih ogrlica. S jedne strane imamo svedeno odelo koje zrači jednostavnom elegancijom a s druge strane imamo detalje poput kožnih rukavica i nitni koje nas provociraju svojim pank-rok izgledom.

Bilo da se odlučite za odelo ili komplet sa suknjom u retro stilu ili u Šanel stilu znajte da sa takvim izborom nećete napraviti grešku. Naravno birajte odela od kvalitetnog materijala, pazite da vam savršeno pristaje, ako ima potrebe slobodno ga odnesite kod krojača radi nekih mali prepravki. Najbitnije je da vam ono pristaje savršeno i da prati linije tela. Nemojte zaboraviti na detalje poput nakita koji će razbiti monotoniju i umiriti strogoću kroja. Odelo muškog kroja je prvi put ponela čuvena Marlen Ditrih pre više od šesdeset godina i ono od tada nije izašlo iz mode. Odelo ne čini čoveka ali čini da on izgleda bolje.

Svetlana Nešić