Plus size moda – moda sa velikim M

560

Današnji svet mode se veoma brzo menja, i prilagođava se kupcima i njihovim potrebama. Koliko god da se u svetu mode forsiraju mršave manekenke, ipak se u ovom svetu našlo malo mesta i za one dame koje imaju višak kilograma i koje su zadovoljne sobom i svojim telom.
Pre par godina se pojavio izraz «plus size », koji se odnosi na žene koje imaju koji kilogram više nego prosečna manekenka. Najbitnije kod ovog, nazovimo pravca, u modi, je da je napokon počeo da kreira odeću po meri žene a ne obrnuto.

Žene sa izraženijim oblinama mogu nositi iste one stvari kao i mršavice, najbitniji je da su modeli prilagođeni njihovom telu. Pravilo koje bi trebalo da usvoje dame sa viškom kilograma je to da nema potrebe da nose široku i vrećastu odeću. Najbitnije je odeća taman.  Farmerice su idealan izbor zato što se mogu naći u svim veličinama i svim modelima. Birajte onaj model koji ide uz nogu. Izbegnite situaciju da vam pantalone budu preuske i da imaju previše plitak struk. Kupite svoj broj a ne broj manje. Uz farmerice možete nositi usku bluzu ili lepršavu tuniku. Kako bi vam izgled bio potpun, obujte potpetice.

Suknje su veoma zahvalan komad odeće kada govorimo o « plus size » modi jer mogu prikriti nedostatke a otkriti ono što treba. Odličan model su suknje do kolena sa dubokim strukom koje se nadole polako šire. Mogu biti plisiranje ili običnog kroja. Ovaj model dozvoljava da gornji deo kombinacije bude uzak. Uz suknju ovakvog kroja odlično ide kratka jakna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada govorimo o haljina i one se mogu naći u različitim dužina i modelima, i od različitih materijala. Ako želite da nosite uske haljne, zašto da ne. Međutim tu važi isto pravilo. Nosite haljinu koja vam savršeno odgovara, nikako preusku. Modeli sečeni na struku su idealni za žene naglašenih oblina. Ovakav model haljine naglašava struk i obline. Punijim ženama odično stoje haljine od lepršavih materijala.

Svaku vašu kombinaciju možete ulepšati uz neki detalj koji bi ujedno naglasio vašu figuru a sakrio neke eventualne nedostatke. To mogu biti ešarpe, kardigani od lepršavih materija, šeširi… Ešarpe i šalovi, skreću pažnju sa kritičnih mesta i daju dozi elegancije i nonšalantnosti. Lepršavi kardigani su veoma dobra zamena klasičnim jaknama, i poslednjih godina su veoma popularni. Možete ih nositi u hladnijim danima ali i tokom letnjih.

Iako se i dalje preferirajaju klasične manekenke, muške konstitucije, slobodno možemo da je modna industrija počela da misli i na žene sa oblinama i krupnijom građom. Bitno je da su se kreatori posvetili I toj ciljnoj grupi i da su sada, najzad, slišli sa piste među prave žene. To je oslobodilo žene širom sveta da se obuku onako kako su oduvek želele, i da pokažu svetu da vole sebe i svoje telo. Čak je i jedan od napoznatijih modnih kreatora, čuveni Žan-Pol Gotije svoju inspiraciju našao u pevačici pozamašnih mera, Bet Dito iz grupe Gosip.

Pripremila: Svetlana Nešić