Lukácsfalva: Paradicsomnap és templombúcsú

352

Lukácsfalván ma tartották meg a templombúcsút, illetve a XIII. Paradicsomnapot. A rendezvényre ellátogattak a környező települések termelői is, de egyik testvértelepülésükről, Berekfürdőről is érkezett egy küldöttség.

Az idén a sikeres gazdák, akik a Prosperitati Alapítvány jóvoltából támogatást nyertek, kiállították a mezőgazdasági gépeiket, kapcsolható eszközeiket is. Lukácsfalva lévén, hogy kis település, mégis 12 termelő 9,2 millió dináros támogatást kapott.

A rendezvényt Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke nyitotta meg, aki arra buzdította a termelőket, hogy használják ki a támogatások adta lehetőségeket a jövőben is.

Már hagyománnyá vált, hogy a Paradicsom-napja alkalmából három mezőnyben lehet versenyezni, az idén 21-en hoztak friss paradicsomot, 22-en pedig befőtt partadicsommal neveztek be, míg nyolc óriásparadicsom is volt. Ez utóbbi versenyszámban volt legkönnyebb dolga a zsűrinek, hiszen lemérték a terméseket, és kihirdethették a győztest, amely szerint a legnagyobb paradicsomot Dragan Sovilj nevelte, amely 73,5 dekagrammosra nőtt.

A legzamatosabb friss paradicsom Gordana Šokšić kertjében termett, második díjas lett Hallai Magdolna, a harmadik helyre került Simon Annus.

A befőtt paradicsom kategóriában az első helyen végzett Mira Adžajić, a második díjat Kurucz Éva vehette át, a harmadik helyezett lett Kormányos Milena.

A rendezvény leglátványosabb része ezúttal is a kis kancsikások produkciója volt, akik bemutatták, hogy ezzel a terelőeszközzel ügyesen bánva is lehet paradicsomot szedni.

Délelőtt a lukácsfalvi Kisboldogasszony templomban az ünnepélyes, búcsúi szentmisét is bemutatták.

Kónya-Kovács Otília – https://www.vajma.info