Erzsébetlak: Kolbászból volt még a kerítés is

219
foto www.agroklub.rs
foto www.agroklub.rs

Majdhogynem teljes egészében igaz volt, mint a mesében: még a kerítés is kolbászból volt ma Erzsébetlakon, ugyanis negyedik alkalommal szervezte meg a helybeli hagyományápolók egyesülete – karöltve az összes helyi szervezettel – a Kolbászfesztivált, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak, az óriási sátor, amelyet a sportpályán állítottak fel, egészen kicsinynek bizonyult. Benne 43 csapat versenyezett a kolbász elkészítésében, amelyhez a házigazdák adták a húst, a többi hozzávalót pedig a csapatok hozták magukkal.
A több mint ezernyi nézelődőnek inkább a szabadtéri, rögtönzött lacikonyhák környékén adódott látványosság, és az ínycsiklandó falatokat meg is kóstolhatták. Emellett gazdag kirakodóvásár is volt, a művelődési otthon előtti kis utcácska teljesen megtelt elárusítókkal, a kürtőskalácstól a cukrászportékáig, a játékoktól a szerszámos kellékekig mindenre rábukkanhatott a nézelődő. De természetesen a “disznóságokból” volt a legtöbb, füstölt kolbász, szalonna, sonka, különféle készítmények, amelyek igen kelendőek voltak.
A kolbászfesztivál kísérőrendezvényeként pálinkaversenyt is tartottak, mintegy 200 minta gyűlt össze, több kategóriában versenyeztették a kisüstiket.
A rendezvényt hagyományos disznótori reggelivel indították, majd ebédre disznópaprikást és szármát szolgáltak fel, a lacikonyhákban pedig nagy mennyiségű kolbászt sütöttek.
A szervezők ugyan felkészülten várták a kolbászfesztivált, de az óriási tömeg mindenképpen meglepte őket, egyúttal örömmel is töltötte el őket, hogy híre ment a rendezvényüknek.

Kónya-Kovács Otília – www.vajma.info