Danas je Svetski dan potrošača -prevare na svakom koraku!

278

15. mart  je Svetski dan zaštite potrošača koji je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija i obeležava se od 1983. godine.

Sve više se suočavamo sa prevarama tokom kupovine, najčešće hrane i osnovnih namirnica, pa i garderobe i drugih stvari.

Osnovne stvari na koje treba da obratimo pažnju u marketima:

  1. Rokovi robe – ne tako često, trgovci robu pred istek roko izbace ispred robe sa nešto boljim rokovima, tako da onaj ko ne obrati pažnju na to može uzeti robu kojoj ističe rok ili taj dan, ili u najboljem slučaju sutradan.
  2. Cene – često se razlikuju cene u rafovima i na kasi, iskusni trgovi tumače to kao “ako prođe – prođe, a ako ne pravdaju se da je greškom pomešana cena. Postoji više zloupotreba sa cenama, ili se samo pomeri akcijska cena na robu pored koja ne ide toliko ili se jednostavno roba označi kao akcija iako nije, pa kupci tu često prave grešku. – Trgovcima po zakonu prete velike kazne za nejasno istaknute ili pogrešno postavljene cene. One dostižu i nekoliko stotina hiljada dinara. “Za potrošača, prema Zakonu o trgovini i Zakonu o zaštiti potrošača, cena na rafu je ona cena koju plaća”,kaže Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.“Za kupca je, naime, važeća cena samo na rafu. Statistika pokazuje da je žalbi na ovakve probleme izuzetno malo. S druge strane, kod velikih trgovinskih lanaca gotovo sto odsto žalbi potrošača rešeno je u korist potrošača. Razlog je jednostavan – trgovci su shvatili od koga žive”, dodaje on.
  3. Akcija – roba je spuštena za svega 1 dinar, a drugom bojom označena cena, što vizuelno privuče potrošače.
  4. Naplaćivanje pakovanja – Pojedini marketi koji prodaju gotova jela kupcima naplaćuju i plastična pakovanja kao hranu, umesto da ih izmere i odbiju njihovu težinu pre sipanja jela.
  5. Ostavljene praznine u rafu – Znajući da su kupci povodljivi, trgovci često ostavljaju prazne police pored nekog proizvoda kako bi kupci stekli utisak da je dosta tražen i da se dobro prodaje.

Postoji još niz prevara, kao što su podizanje cena, pa davanje popusta, menjanje rokova trajanja, isticanje reklama …

Preporuka je nadležnih da sve sporne stvari treba pisati u knjigu utisaka i prijavljivati nadležnim službama. A najbolji način zaštite je provera i roka i cene na rafu i cene na fiskalnom računu i ne nasedanje na vizuelne efekte koje nameću trgovci.