Dečija predstava u izvođenju najmlađe grupe CEKOM-a

354

Komad za decu “Kraljevski festival”, rađen je po motivima dramskog teksta Tode Nikoletića a koji je režirala Similjana Tucakov, imao je u ponedeljak premijeru na velikoj sceni Zrenjaninskog kulturnog centra.

O predstavi

Dečija predstava “Kraljevski festival” često je izvođen dramski tekst na našim prostorima. Delo govorio o večitoj borbi dobra i zla, o zanimljivom takmičenju u pevanju na dvoru Zvrdonija, a usput dotiče i sve tipične „dvorske teme“: spletke, vlastoljublje, pohlepu, zavist i ljubav, koja na kraju pobeđuje.

Junaci ove bajke, Kralj Malj, Kraljica Mica, Savetnik Zloćko, Luda Guda, Princeza Keza, Pastir Lino, vitezovi, paževi i vračara Vecaštreca, u izvođenju najmlađe grupe polaznika CEKOM-a, oduševili su publiku a verujemo ponajviše svoje roditelje koji su ih sa ponosom nagradili burnim aplauzom.

O autoru dramskog teksta “Kraljevski festival”

Tode Nikoletić, jedan je od omiljenih pesnika za decu. Njegova dela odavno su sastavni deo bukvara, čitanki i lektira.  Prevođen je na mnoge jezike i izvođen na svim značajnim pozornicama u zemlji i inostranstvu.

O CEKOM-u

Iz ideje da se deci i mladima pruži alternativni pristup vaspitanja, Smiljana Tucakov je još pre 18 godina osnovala kreativni centar CEKOM. U ovom kreativnom centru gluma nije organizovana s namerom da polaznici postanu glumci. Ona je tu da im ispuni vreme na lep način, da mališanima pomogne da pronađu potencijale koje imaju i da ih razvijaju. Pored glume tu su muzička, likovna kao i radionica za ples i pokret. CEKOM ne pravi nikakve audicije i selekcije, dovoljno je samo da deca i mladi žele da dođu. Članirania se ne plaća, jer se projektno finansiraju. Najmlađi polaznici imaju 3-3,5 godine i za ovu grupu probe se održavaju jednom nedeljno. A teme kojima se u CEKOM-u bave su najrazličitije i obično su vezane za probleme generacije kojoj članovi pripadaju, ali i za pojave u društvu.

 

Nama je bilo divno na ovoj predstavi i zato pozivamo sve naše sugrađane da prate rad ove grupe koja je divan primer kulturnog aktivizma u našem gradu.

Autor: Verica Draganić