Peti, jubilarni Horski festival „Slobodan Bursać”

438
Foto Cube Production
Foto Cube Production

Peti, jubilarni Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan tokom četiri dana, od 1. do 4. juna 2018. godine u Kulturnom centru Zrenjanina.

Dan pre početka samog festivala, u četvrtak 31. maja u galeriji Kulturnog centra  otvorena je Retrospektivna izložba plakata, programa, fotografija i dosadašnjih aktivnosti festivala. Ove godine će publika imati jedinstvenu priliku da učestvuje u interaktivnom otvaranju festivala „Javna horska proba/Open singing”

Tokom četiri festivalske večeri na programu će biti nastupi dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova. Osim zrenjaninskih horova koji čine okosnicu ovog festivala, publici će se ove godine predstaviti i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. U ponedeljak 4. juna, četvrtog dana festivala, publika će imati priliku da pogleda celovečernji nastup Sofijskog crkvenog hora i orkestra iz Švedske. Osim ovog hora, od gostujućih horova na festivalu će nastupiti i:

– Hor „Veseli profesori” (Vršac)  dirigent: Marina Kliska

Hor „Jon Vidu” Doma kulture opštine Lugož (Rumunija) dirigent prof. dr Lućian Onica

Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo”(BiH) dirigent: Tijana Vignjević

Kamerni horLavirint” (Zaječar) dirigent: Željka Aleksić

Subota je dan koji je na festivalu već tradicionalno posvećen dečijim horovima, koji će nastupati u okviru posebnog dela programa – matinea koji počinje od 11h. Pošto se okviru horskog festivala „Slobodan Bursać” svake godine organizuju i prateće humanitarne akcije i promoviše rad humanitarnih organizacija, drugi dan festivala će ove godine biti ujedno i „Inkluzivni dan”, kada će festivalska publika imati priliku da se bolje upozna sa aktivnostima Humanitarnog centra „Duga” koji radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih grupa. Tog dana će u okviru festivalskog programa nastupiti i Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maj” a učenici ove škole će biti uključeni i u ostale aktivnosti festivala. Pošto je ove godine je fokus festivala na inkluziji osetljivih društvenih grupa kroz kulturu, aktivnosti koje promovišu inkluzivni pristup će se nastaviti i nakon završetka samog festivala. Na festivalu će premijerno biti prikazan i kratki festivalski film.

              Festival ima revijalni karakter, a ulaz na sve programe u okviru festivala je besplatan.