Bečkerek TIP – KO OSVAJA BOGINJU?

377

Stigli smo do samog kraja. Veliko finale. Neočekivano, ali potpuno zasluženo,  za titulu svetskog šampiona boriće se Francuska i Hrvatska.  Ako su Francuzi prema projekcijama bili odmah iza Brazila, Nemačke , Španije i Belgije, plasman“ vatrenih“ u  finale prava je senzacija.

Daleko od toga da Hrvatska nema dobar tim, ali prema tim istim projekcijama  osmina , eventualno četvrtfinale bio je njihov krajnji domet. Ali papir je jedno ,a teren nešto sasvim drugo. Na tom terenu Hrvati su pokazali , klasu i pogotovo karakter , jer su se tri puta vraćali iz minusa i dva puta na penale, a protiv Engleske u produžecima izborili plasman u finale. Činjenica jeste i da im se žreb ispadanjem Španaca i Nemaca  u ranoj fazi otvorio,ali su oni to vrhunski iskoristili.Kapa dole i svaka čast!

Francuska je grupu prošla rutinski,igrajući sa pola snage, kako se to tek sad vidi. U mnogo težem delu kostura, izbacivali su redom najteže protivnike, Argentinu, Urugvaj i Belgiju. Imaju kontinuitet dobrih rezultata pod Dešampom, vrhunski tim, bukvalno tri strašna tima mogu da naprave. Pogledajte samo da na ovom spisku iz raznoraznih razloga nema Benzeme, Marsijala, Lakazeta,Pajea, Komana, Kondogbie,Kurzave, Koselnog .. i sve će vam biti jasno o kakvoj sili pričamo. Ono što im fali je titula, veliki trofej! Pre dve godine na EP, na svom bunjištu, uprskali su u finalu protiv Portugala, kad su nakon eliminacije Nemaca u polufinalu bili viđeni pobednici. Sada su dobili Belgiju, favoriti su u finalu, hoće li se istorija ponoviti?

Šta možemo očekivati u finalu?

Najveća prednost  Hrvata je fantastičan vezni red predvođen fenomenalnim Modrićem, izuzetno zahvalnim igračima kao što su Rakitić, Perišić i Brozović. Svi govore o umoru Hrvata , jer su tri puta igrali produžetke, što je faktički ceo jedan meč više odigran nego Francuzi. Ali njih toliko puca adrenalin i nacionalna euforija,  što je potpuno razumljivo, da „trikolori“ teško mogu da računaju na faktor umora.

Prednosti Francuza su višestruke. Fantastični štoperski tandem Umtiti-Varane, neprelazni Kante u veznom redu, radilica Matuidi i lucidni i kreativni Grizman i Mbape. Takoreći imaju sve, kompletni su kao ekipa.Čvrsti, fizički superiorni, tehnički  jaki na lopti, brzi i probojni. Problem može da im bude psihološki pritisak,em su favoriti, em im je u glavi Portugal i finale EP  iz 2016 godine.

Da li mogu da se izbore sa tim? Mi mislimo da mogu.

Francuska je novi prvak sveta!