Bečkerek info u Istanbulu – preporuka za rajski vikend!

1933

Istanbul je najveći grad u Turskoj sa oko 10 miliona stanovnika i njen kulturno i privredni centar. Istanbul je jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta, leži na Bosfou koji odvaja evropski deo Turske od njenog aziskog dela. Nekadašnja prestonica tri velika carstva Rimskog, Vizantiskog i Otomanskog, grad u kom se susreću mnoge civilizacije i čiji su tragovi vidljivi širom grada.

Istanbul je smešten na severo-zapadu Turske. Bosforski moreuz deli Tursku na dva dela – evropski deo tj. Trakiju i azijski deo tj. Anatoliju.

Grad na dva dela deli prirodna luka – Zlatni rog, nekadašnja glavna luka i odbrambeni bedem antičkog Vizantiona. Preko Zlatnog roga se protežu četiri mosta. Najznačajniji je most Galata.

Iako je Ankara glavni grad Turske, Istanbul je najmnogoljudniji (15 miliona stanovnika), a ujedno i glavni ekonomski, politički i kulturni centar Turske, u ovom Gradu se u svakom trenutku oseti gužva i duh Metropole, koji ga svakako čine čarobnim.

Klima u Istanbulu

Specifični položaj Istanbula je doprineo tome da u njemu ne peovladava jedan tip klime već se, u zavisnosti koji deo grada je u pitanju, mešaju mediteranska, vlažna suptropska i okeanska klima, ali isto tako zbog specifičnosti geografskog položaja istambul je često na udaru jakih zemljotresa.

Cene u Istanbulu:

Osnovni dnevni trošak po osobi u Istanbulu se kreće mogu biti različiti, obrok se svakako može naći po raznim cenama, od 2 do 10  e pa i više u nešto skupljim restoranima, posebno su popularni cedjeni sokovi na ulicama, pre svih od narandže u nara i variraju od 1,5 evra pa do 2,5. Alkoholna pića su veoma velika retkost u Istanbulu, mogu se naći u određenim prodavnicama i restoranima i cena im je oko 1 evro u prodavnicama, a u restoranima oko 5 eura, najčešče se pije pivo Pivare Efes pilsen.

Uglavnom se piju kafe i čajevi, što je odprilike po nekoj ceni kao i u našim gradovima. Cena najjeftinijeg koktela je 12 evra, a ukoliko želite da posetite hamam, cene se kreću od 50 evra pa naviše. Kolači i slatkiši su dosta različiti u zavisnosti od mesta, a svakako ih ima za svaki džep.

Sultan Fatiha ili Sultan Fatih sarma je još jedan slatki kolač u moru turskih starinskih slatkih delicija.

Krumpir – hit obrok na ulici

Iako je krompir bio osnovna prehrambena namirnica mnogih naroda više od 2.000 godina, on se u modernoj gastronomiji obično smatra samo prilogom glavnim jelima.

U istanbulskoj četvrti Ortakoy uz reku Bosfor, a posebno na ulici Kumpir Sokak ili Ulici pečenih krompira, ova je ponizna namirnica postala zvezda street fooda koju turisti obožavaju.

Kumpir je zapravo pečeni krompir u kori, koji se puni raznim ukusnim prilozima. Kada se krompir prepolovi, žuti se plod odmah meša sa sirom i maslacem, pa se dodaju razni prilozi po željama.

To može biti sve od komadića hot doga, kukuruza, graška, salata, kiselih krastavaca i cvekle, do zelenog lisnatog povrća, pečuraka, kupusa, crnih maslina. Sve se naravno preliva umakom po želji, a naročito je popularan onaj od crvenih čili papričica, ili od jogurta i belog luka.

Pre pečenja, krompir se mora dobro oprati, posoliti i staviti u alu foliju koja mu osigurava efekat termičke obrade koja kombinuje pečenje i kuvanje na pari. Kao rezultat dobija se nežan i sočan krompir sa dodacima koje mu daju bogat ukus i teksturu.

Krumpir

Destinacije koje morate obići u Istanbulu

  1. Most i kula Galata

Prvi Galata most koji spaja evropski i azijski deo Istanbula je sagrađen 1845. godine. Bio je od drveta i plaćao se prelazak preko njega.

Od tada pa do današnjeg dana, na mostu je rađeno četiri puta. Most koji je i danas u funkciji datira iz 1994. godine.

Galata most je zaštitni simbol Istanbula. Oni koji su posetili Istanbul smatraju da je najlepši zalazak sunca na svetu nad Istanbulom, i to ukoliko se posmatra sa Galata mosta.

Sumrak nad Bosforom se može posmatrati sa kule Galata. Kula Galata je podignuta 528. godine, međutim, uništena je za vreme krstaškog pohoda. Đenovljani su obnovili kulu 1348. godine i nazvali je Hristova kula.

Kula je bila u funkciji zatvora, potom i opservatorijuma. Danas je vidikovac na čijem vrhu se nalaze kafić i restoran sa noćnim klubom.

U Galata distriktu se nalaze avenije poznate po dobrom noćnom životu – Taksim Square, Istiklal Street i Beyoğlu.

Istanbul je poznat po starim restoranima koji poslužuju odlične riblje specijalitete. Oko Bosfora se nalaze najbolji restorani. A tu je i jedan od 16 restorana na svetu koji treba posetiti bar jednom u životu.

2. Grand Bazar

Grand Bazar je zanimljivo videti, ali za ljubitelje kupovine preporučujemo butike i ulične tezge oko samog Bazara, jer je roba više nego povoljnija, posebno garderoba.

Šarenoliki i haotični Grand Bazar je smešten u srcu Starog grada u Istanbulu. Grand Bazar datira iz 1461. godine, broji 60 ulica i oko 5.000 prodavnica koje dnevno poseti između 250 i 500 hiljada ljudi.

Bazar je pravi lavirint iz kojeg samo oni koji umeju dobro da se cenkaju znaju da pronađu pravi put.

Ovde se može naći sve – nakit, predmeti od kože, tepisi, svila, začini itd.

Turistima se ne preporučuje kupovina satova i tehnike (lošeg je kvaliteta). Ukoliko želite da prođete što bolje prilikom kupovine, neophodna Vam je pomoć nekog Turčina (poznanika ili prijatelja).

Bez obzira da li ste kupoholičar ili ne, atmosfera kakva vlada na Grand Bazaru je jedinstvena i nemojte je propustiti!

Za one kojima je stalo isključivo do šopinga, tu je skupi tržni centar Morava i Cevahir, glavna ulica i pešačka zona Istiklal caddesi, za sladokusce i gurmane je Egipatska pijaca, a najeftinije se prolazi u azijskom delu na čaršiji Kadikoy.

3. Vidikovac Čamildže

Ovo je pogled iz Azijskog dela Istanbula sa mesta Čamlidža Brdo. To je ustvari jedan vidikovac, područje za piknik i odmor. Park je prepun cvijeca. Tu su i par restorana sa tradicionalnom kuhinjom i kafe bar. Hladovina baste veoma je ugodna, a pogled očaravajuci.

4. Plava Džamija

Plava džamija je ubedljivo najveća u Istanbulu i jedna od dve u Turskoj koja ima šest minareta. Sagrađena je 1616. godine po naredbi Sultana Ahmeta I čija grobnica se nalazi u okviru kompleksa džamije.

Džamija je poznata pod nazivom plava zbog boje pločica kojima je obložena njena kupola.

Turisti mogu da posete džamiju, ali pre ulaska je obavezno izuvanje, žene moraju imati maramu na glavi i prekrivena ramena i noge, a muškarci moraju biti u dugačkim pantalonama. Ulaz je besplatan.

5. Aja Sofija

Pored Plave džamije je smeštena veličanstvena građevina Aja Sofija.

Aja Sofija je svedok svih carevina i perioda kada je Istanbul bio epicentar tih carevina – vizantijske, rimokatoličke i otomanske.

Danas je Aja Sofija muzej (od 1935. godine).

Što se tiče oslikanog enterijera, vrlo mali broj mozaika i fresaka datira iz vremena Vizantije, uglavnom je čitav sve u islamskoj simbolici i slikama.

Crkva je sagrađena 537. godine i bila je u funkciji pravoslavlja sve do pada Carigrada 1453. godine pod vođstvom Mehmeda Osvajača.

Ulaz u ovo zdanje se plaća i ukoliko ne idete organizovano sa grupom ume da bude velika gužva, i višesatno čekanje na kupovinu karata.4

6. Palata Dolmabahče

Na evropskoj strani Bosfora se nalazi zanimljiva palata Dolmabahče sagrađena u 19. veku.

Ova palata je postala glavna nakon Topkapi i prilagođena je evropskoj arhitekturi dvoraca. Zbog dekoracije Dolmabahče i upotrebe zlata, Turska je 1876. godine doživela bakrot.

U ovoj palati je umro predsednik moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk.

 

7. Sulejmanova Džamija

Sulejmanova džamija je kruna Istanbula, smeštena na jednom od sedam brda.

Možda nije najveća otomanska džamija i druga je po veličini u Istanbulu, ali je definitivno najlepša i najgrandioznija. Džamija ima četiri minareta.

Sagrađena je 1557. godine.

Arhitekta je Mimar Sinan, najpoznatiji carski arhitekta muslimanskog sveta srednjovekovnog doba. U okviru kompleksa džamije se nalazi i njegova grobnica, kao i grobnica Sulejmana i njegove žene.

Sulejman je naredio da se u okviru kompleksa izgrade kuhinje, bolnica, medresa tj. škola, hamami.

8. Prinčevska ostrva

Manje je poznato da se kod Istanbula nalaze takozvana Prinčevska ostrva, a na najvećem od njih – Bujukadi – su i najbliže plaže.

Bujukada je najveće od ukupno devet Prinčevskih ostrva, a s površinom od svega pet kvadratnih kilometara, dobra je destinacija za svakog turistu željnog zabave i aktivnog odmora. Na samom ostrvu nema automobila, a jedini koje ćete videti jesu policijski. Zato je iznajmljivanje bicikla dobra stvar, ako želite da obiđete ostrvo.

Prinčevska ostrva smeštena su svega 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula, a za kartu vam je potrebno svega pet turskih lira. Brod kreće iz Sultanahmeta, iz luke Emononu prema Bujukadi (poslednja stanica na poslednjem ostrvu), kroz Kadikoj (na azijskoj strani grada). Sama je vožnja veoma zanimljiva, a celim putem pratiće vas galebovi na nebu i meduze u moru.

Ono što je negativno vezano za ova ostrva jeste da je svega nekoliko otvorenih plaža za kupače, ali i tu se naplaćuje ulaz. More je dosta prljavo i ima mnogo trave. Ono što takođe upada u oči jeste da se Turci kupaju u garderobi.

9. Bešiktaš Wodofon arena

Za ljubitelje sporta nezaobilazna stanica je stadion FK Bešiktaš. Novi stadion kapaciteta 43.000 mesta koštao je preko 100 miliona evra i uređen je po najmodernijim standardima. U sklopu stadiona nalazi se i Bešiktaš šop gde možete kupiti razne suvenire. Ono što je zanimljivo, za Bešiktaš je do ove godine igraao i naš sugrađanin Duško Tošić, i prva asocijacija kada vas neko pita odakle ste, je upravo poznati fudbaler.

Ono što svakako ne treba propustitit još tokom boravka u Istanbulu je i dnevna i noćna vožnja Bosforom, kupovina uz cenkanje na ulicama ovog Grada, vožnja podvodnim metroom, noćne izlaske, a svakako da se još što šta zanimljivo može videti u turskoj metropoli.

Krstarenje Bosforom

Prevoz

Duh jednog grada doživećete ako upoznate njegov gradski prevoz. Tu se da videti, higijena, tačnost, gostoljubivost, uređenost. Naravno, prevoz taksijem je solidna alternativa, najvažniji savet je da imate sitnog novca i da unapred dogovarate cenu vožnje. Zbog relativno pristoje cene većina turista redovno unajmljuje taksi da putuje do određenog mesta, ali to često nije optimalno planiranje putovanja i kretanja. ono što i ja vama preporučujem, kupovinu ISTANBUL CARD. Može se naći ispred ulaska u svaku metro stanicu, a vrlo jednostavno je dopunjavate prislanjanjem na aparate za nju postavljene i ubacivanjem (isključivo) papirnih novčanica. Karta za gradski prevoz će vam na taj način biti povoljnija, a možete dobiti i popuste u nekim od muzeja. U gradski prevoz spadaju metro, tramvaj, brodovi, stoga Istanbul Card pokriva sve pomenute vrste prevoza, a dovoljno je kupiti jednu za dve osobe.

Cena aranžmana u zrenjaninskim agencijama je između 120 – 150 e (autobuski prevoz) i obuhvata 3 noćenja sa doručkom, dok je avionski prevoz dosta skuplji i cene su različite u zavisnosti od agencije.