KONCERT BANATSKOG TAMBURAŠKOG CENTRA

411

U nedelju, 9. decembra na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina održaće se koncert Banatskog tamburaškog centra – “Vikend uz tamburu”. Nastupaju: Ivan Petrov i kamerni orkestar BTC-a, Dušan Radosav i tamburaški orkestar O.Š. “Stevan Aleksić” iz Jaše Tomić i Jovo Babić i tamburaški orkestar O. Š. “Sveti Sava” iz Žitišta i vokalni solisti Vukašin Šofejović i Elena Žitinja. Repertoar čine  dela iz tradicionalne muzičke baštine, narodna kola i pesme iz raznih krajeva Vojvodine i Srbije. Pokrovitelj koncerta je Grad Zrenjanin. Koncert počinje u 19 časova a ulaz je besplatan.

O Banatskom tamburaškom centru

Banatski tamburaški centar je osnovan na inicijativu prof. Ivana S. Petrova i prof. Slobodana Srdanova sa ciljem očuvanja bogate muzičke tamburaške tradicije.  Izvedbom svih stilova kako domaće, tako i svetske muzičke baštine, neguje kulturu tradicionalnog i modernog muzičkog stila, dajući mu novi karakter i temperament. Banatski tamburaški centar okuplja sve generacije zaljubljenika i izvođača na tamburaškim instrumentima, a ima za cilj i edukaciju mladih naraštaja, kako bi tamburu kao instrument našeg podneblja sačuvali od zaborava.

Banatski tamburaški centar je formiran sa sedištem u samom srcu Banata, gradu Zrenjaninu, gde je tambura narodni instrument, a gde je opet tamburaška muzika veoma osiromašena, jer ponestaje želje za kreativnim izvođenjem na ovom instrumentu. Kako bi pojačali želju za dalje i kvalitetnije izvođenje, i kako bi otvorili vrata novih mogućnosti izvođenja na ovom instrumentu, januara 2018. godine osnovan je Banatski tamburaški centar sa željom da iz njega jednog dana nastane veliki tamburaški orkestar po ugledu na Novi Sad, Rumu, Šid, Suboticu, Slavonsku Požegu, Varaždin, Banja Luku, Tuzlu, Jelah, Tešanj, Pljevlju, Vinicu, Kumanovo, i ostale gradove bivše jugoslovenske države. Oni danas imaju veliku tamburašku tradiciju i velike orkestre koji muziku svog kraja neguju na tamburama.

U sklopu Banatskog tamburaškog centra deluje kamerni sastav koji trenutno broji pet članova, i gde su vrata otvorena za nove članove. U fazi pripreme je i pripremni omladinski sastav i škola tambure, koji željno očekuju nove članove. Članovi i saradnici Banatskog tamburaškog centra su: Igor Adamov sa omladinskim tamburaškim orkestrom iz Melenaca i Kumana, Dušan Radosav i tamburaški orkestar O.Š. “Stevan Aleksić” iz Jaše Tomić i Jovo Babić – tamburaški orkestar O. Š. “Sveti Sava” iz Žitišta.