„Noć Bogova“ napunila KC Zrenjanin

351

“Noć Bogova” tragikomedija i politička farsa pisca Miro Gavrana održana je sinoć u Kulturnom centru Zrenjanin. 

Mirov komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun je neočekivanih obrta, komičnih, ali i ozbiljnih trenutaka koji publici zadržavaju dah. Radnja se vezuje za jednu noć, na izgled veoma bitnu kralju Luju, jer predstavlja desetogodišnjicu prijateljstva kralja Luja XIV (Ćetković), dvorske lude (Lutkić) i pisca Molijera (Ilić) koji se  zajedno opijaju budeći uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva svojim “vernim” prijateljima da je saznao da njih dvojica igraju Molijerov komad u kojem ga ismejavaju, pa ih prisiljava da taj komad odigraju samo za njega kako bi video čemu se njegovi neprijatelji smeju.

Junaci predstave su stavljeni na muke, stavljeni su pred dva puta, izbora između želje da urade ono što je pravedno i onog obaveznog, a to je određeno ponašanje prema moćnijima od sebe kako bi opstali. Oni moćniji sebi postavljaju drugo pitanje, da li su iskreno voljeni ili je sve samo interes?

Predstava je napunila salu KC Zrenjanin, publika je aplauzom tri puta vraćala glumce na scenu kako bi im iskazala svoje zadovoljstvo. Nadamo se reprizi, a do tada ukoliko naiđete da se „Noć Bogova“  igra u nekom okolnom mestu definitivno obezbedite kartu i pogledajte ovu izvarednu predstavu.

Kristina Baćan