Otvaranje Horskog festivala “Slobodan Bursać”

474
Sinoć (31.5.) je u Kulturnom centru Zrenjanina otvoren VI Horski festival “Slobodan Bursać”. Tim povodom Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina rekao je:  “Horski festival “Slobodan Bursać”  jedan je od najznačajnijih projekata Kulturnog centra. Tim projektom popularizujemo horsku muziku i horsko pevanje jer znamo da je Zrenjanin grad horova a  sa njegovom održavanjem nastavljamo tradiciju očuvanja i negovanja ove vrste muzičkog izražavanja. Na festivalu će učestvovati pretežno zrenjaninski horovi sa gostima, koji nam dolaze iz Slovenije, Makedonije, Beograda, Novog Sada i Kikinde . Nadamo se da će građani Zrenjanina uživati u ovom značajnom muzičkom događaju, u nastupima horova u toku  tri festivalska dana”.
Vladimir Stojković, direktor festivala naveo je da je festival otvoren u pravom duhu dobrog pevanja. Otpočeo je nastupom hora Muzičke škole “Josif Marinković” a prvo veče je zatvoreno pesmom: “Tebe pojem”, koju je izveo hor “Pepodobni Rafailo Banatski”, pesmom koja je obeležila dirigentsku ruku Slobodana Bursaća. Svaki hor je briljirao na svoj način od hora Univerziteta u Novom Sadu koji su se svojski potrudili da nam donesu dobar zvuk, tako smo isto imali priliku da čujemo i zrenjaninske horove “Emanuel”, hor Gimnazije i hor Društva slovenaca “Planika”.
 

U okviru pratećeg programa festivala,  organizovana je  humanitarna izložba.  Prve festivalske večeri u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina otvorena je izložba „Terra Youth” koju čine skulpture u glini, radovi dece sa posebnim potrebama. Izložba je organizovana u saradnji sa vajarskom kolonijom „Terra” iz Kikinde i predstavlja deo njihove akcije pod nazivom „Terra Youth”. Na otvaranju izložbe  nastupio je i inkluzivni hor osnovne i srednje škole „9.maj”.

 
Tokom tri festivalska dana nastupa 28 horova a program obuhvataju nastupi dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova, nakon današnjeg matinea (1. jun) dečjih horova u toku prepodneva, u večernjim satima  i narednog dana očekuju nas sledeći nastupi:
 Subota 1. jun, Velika sala Kulturnog centra Zrenjanina 20h

– Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina – dirigent Senka MIlisavljević

– Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice” – dirigent Zorica Kecić

– Muški hor „Sveti Serafim Sarovski” – dirigent Božidar Crnjanski

– Vokalna skupina „Gallina” Ljubljana/Slovenija – dirigent Ana Erculj

– Vokalni ansambl „Mušket” Novi Sad – dirigent Vuk Milanović

– Mešoviti hor „Gortinija” Gevgelija/Makedonija – dirigent Ilija Atanasov

 

Nedelja 2. jun, Velika sala Kulturnog centra Zrenjanina, 20h

 

– Dečiji hor „Čuperak”/ Kikinda – dirigent Svetlana Ceca Milić

– Hor Slavista / Beograd – dirigent Ana Grujić

– „Zrenjaninski kamerni hor” – dirigent Andrea Poša

– Hor „Naša pjesma”/ Beograd – dirigent Srđan Atanasovski

– Mešoviti hor „Pannonica” – dirigent Zorica Kozlovački

– Hor „Horkestar” / Beograd – dirigent Marija Jocić