Glumica Jelica Brestovac eksluzivno za Bečkerek info!

393

Glumica Jelica Brestovac rođena je 1975. godine u Sremskoj Mitrovici. Odrasla je Primoštenu i prva sećanja koja ima, su primoštenska… Miris mora, maslinjaka, vinograda. Divljina..oštar kamen,miris žalfije, susreti sa zmijama, istraživanje, avantura…Preko leta uvek nova lica,turisti..Nemci…uglavnom Nemci.  Sve se to utkalo u nju.. Prvi nestašluci, ozbiljne povrede…sve je to bilo deo njenog odrastanja. Sa svojih pet godina, vrlo jasno i odlučno je rekla svojim roditeljima : Kada porastem, biću glumica ! I desilo se ! Glumu je upisala 1993.godine,u Novom Sadu, u klasi prof.Mire Banjac.

 • Nije postojala mogućnost da ne budem glumica ! To je tako snažno oduvek živelo u meni, da je sasvim priodno za mene da se bavim glumom. Veliki šok je bio kada smo se vratili u Srem. Tada sam bila u osnovnoj školi, i taj jaz izmedju mojih drugara i mene je bio ogroman. Počevši od dijalekta, pa nadalje.. Malo  teže sam se socijalizovala, ali to je bila prilika da “stvorim” neki svoj svet, u kojem ću se osećati sigurno.Zamišljala sam da sam na sceni, u filmu, da je sve što kažem ili uradim zabeležila kamera, i da će to biti pretočeno u film. To je bio moj beg, ali ujedno i način razvijanja mašte.. Jednostavno, “znala” sam da ću biti glumica, i to je to.Za mene gluma nije samo profesija, ona je mnogo više od toga. Odavno sam shvatila da je ona moj alat za sve što želim da popravim ili prevazidjem u životu ; šansa, da budem bolji ćovek..Prilika da upoznajem sebe i druge, prilika da se približim Bogu.. Nekako intuitivno znam da mi nijedan drugi “posao” ne bi pružio mogućnost da toliko radim na sebi, i da budem tu gde jesam. A zadatak svakog čoveka je da bude ČOVEK, i da bude srećan – rekla je za Portal Bečkerek info Jelica Brestovac.

Jelica je imala zapaženih uloga i u Pozorištu i na filmu.

 • Razlika izmedju rada na predstavi, i rada na filmu je ogromna, kako u tehničkom, tako i u glumačkom smislu. Naravno da se iskrenost u oba slučaja podrazumeva, ali glumačka sredstva su različita; u pozorištu izraženija, na filmu svedenija. Predstava se u proseku radi mesec dana, lik razvijate od čitajućih proba, do izlaska na scenu, mizanscena, utvrdjivanja…na filmu je sve mnogo brže.Sve ima svoju čaroliju, i ja gotovo podjednako uživam i u jednom, i u drugom…U oba slučaja je jako važna dobra komunikacija sa rediteljem. Dobro je kada je reditelj strpljiv, kada mu je stalo da radi sa vama.. poručuje Jelica.

Filmovi serije i predstave?

 •  Moje prvo filmsko iskustvo je bilo u filmu “Čarlston za Ognjenku”. Gledano sa ove distance, drago mi je da je baš to bio moj prvi film, jer, ekipa je bila ogromna, puno se radilo, na različitim lokacijama..moja uloga je bila mala, ali sam imala puno snimajućih dana, što znači, sjajna prilika da posmatram kako sve to funkcioniše. U filmu “Kozje uši” Vladislave Vojnović, u režiji Marka Kostića, igram Bojanu, urbanu devojku sa zdravstvenim problemom, koji joj, na nagovor njenog oca, rešava Stojanka, žena sa sela (Gorica Popović).Ovo je jedna divna, topla, ljudska priča sa dosta humora,  i pomalo gorčine. Sa rediteljem Dragoslavom Lazićem, radila sam nekoliko serija: “Seljaci”, uloga Ruže Pendrek (20 epizoda). To je bilo uživanje. Glumačka ekipa je bila sjajna : Petar Kralj, Mira Banjac, Djoša, Bata Živojinović, Janoš Tot, Saša Torlaković..i mnogi drugi..Serija “Zvezdara”, igrala sam Lenu, ministrovu sekretaricu. Moji direktni partneri blli su : Siniša Ubović, Frano Lasić, Nenad Ćirić, Anita Lazić, Nebojša Djordjević.. Igrala sam još u serijama : NAŠA MALA KLINIKA, ZAUSTAVI VREME, URGENTNI CENTAR, NAJLEPŠE BAJKE, USAMLJENI DEČAK, DA SE NE PROČUJE…Što se tiče mog angažovanja u pozorištu, mnoštvo uloga sam ostvarila u Vršcu, gde sam tri godine bila i član ansambla, kasnije sam igrala kao gostujući glumac.

  Značajnije predstave i uloge :”Kir Janja”, režija Vladimira Lazića, Katica, “Bajka o mrtvoj carevoj kćeri”, režija Sergej A:Isajev, Nina, “Tango”, režija Velimir Mitrović, “Don Žuan se vraća iz rata”, Vladimir Lazić, “Ah, to vreme uživanja”, Vladimir Lazić, “Svet”, Pavle Lazić, Ana, “Leteća trupa”, Nikola Zavišić i mnoge druge…

  U sopstvenoj produkciji :

  “Tražim muža”, monodrama-kabare, u sopstvenoj režiji; “Šta ostaje posle zanosa”, monodrama, Isidora Bjelica (tekst i režija),”Pipi Duga Čarapa”, Cvetin Aničić, “Šinobus”, monodrama, Olivera Jelkić, “Papazjanija”, predstava za decu, Olivera Jelkić..itd.. kaže poznata glumica.

  Anegdota!

 • Anegdota koju ću podeliti sa vama, vezana je upravo za film Čarlston za Ognjenku.Kada sam se čula sa producentom filma, od uzbudjenja što me je pozvao za ulogu, nisam dobro razumela šta mi je rekao, i to je bilo jako smešno. Producent : “Znate, radnja filma se dešava dvadesetih godina..” Ja : “Ja imam blizu 30, ali verujte mi, izgledam kao da mi je dvadeset!” Producent :” Ne, ne, radnja je smeštena u dvadesete, a vi ćete igrati ženu u četrdesetim godinama”.. Ja : “Pa ja i izgledam kao da mi je četrdeset !”.. Prvo tajac, a onda smeh sa druge strane žice. Oboje smo se jako smejali. Uglavnom, on je tu anegdotu prepričavao na setu, mnogo puta. Ono što je najvažnije – uloga je bila moja – kroz smeh priča Jelica Brestovac!

Jelica Brestovac pričala je i o daljim planovima!

 • Sada je leto, uglavnom pauza za glumce, mada ja mogu da se pohvalim da radim i preko leta..ali imam i dosta slobodnog vremena. E, to slobodno vreme koristim za rad na novoj predstavi. Neću otkrivati previše detalja, sve je još u povoju, ali ću reći ono najvažnije :Ovo će biti hit komedija, u režiji našeg velikog i sjajnog reditelja Vladimira Lazića! Jako se radujem novim izazovima…i jedva čekam da je iznesem na scenu !Što se tiče filma i serija, sve je otvoreno. Postoji nešto u pregovorima, o čemu ne mogu govoriti dok ne bude crno na belo. Uostalom, čim budem imala informacije, rado ću ih podeliti sa vamac – završila je Jelica!