IZLOŽBA „PRESECI STVARNOSTI“ i„ROG BANATA“ u KCZR

203

PETAK, 18. OKTOBAR: IZLOŽBA „PRESECI STVARNOSTI“

Izložba Tarka Janoša „Preseci stvarnosti“ biće otvorena u petak, 18. oktobra u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvaranje je zakazano za 19 časova. Na izložbi će  biti izloženo oko 14 autorovih slika. Tarko Janoš, do sada je svoje radove izlagao u okviru 36 samostalnih i 37 grupnih izložbi.

Okvir nastanka i tragovi umetničke inspiracije

O svojim radovima i njegovoj umetničkoj inspiraciji autor navodi: „Život je kompozicija puna različitih tonova i ritmova koji ostavljaju trag u nama. Uvlači nas u vrtlog radoznalosti, neizvesnosti, straha i uzbuđenja! Inspiracija za moje stvaralaštvo su mistične priče i događaji o kojima ne čujemo često. Neobjašnjive stvari, situacije i momenti mi pokreću maštu koja onda preuzima vođstvo i nastaje potpuno novi svet. Šta stoji iza svega onoga što ne znamo? Zvuk slike, boja muzike, odrazi pokreta i pogleda se stapaju u jedno. Ta neiscrpna i svemoguća mašta u kojoj preovladava simbioza nemogućeg, spoj nespojivog… lepota u ružnom… ironija ironije. Vidim, čujem, osećam i stvaram. Sve to beležim kao verni sluga svojih unutrašnjih impulsa i imaginacije i kroz svoja dela hrabro, širom otvorenih vrata dočekujem ljude da zavire u taj moj svet. Da saosećaju, imaju otpor ili budu fascinirani.“

Kraća biografija:

Tarko Janoš je rođen 1980. godine u Novom Sadu gde je diplomirao na Akademiji umetnosti na odseku za grafiku (2004) kod profesora Milana Stanojeva. Na istom fakultetu je završio i master studije. Član je SULUV-a od 2006. Bavi se slikarstvom, grafikom, skulpturom i muzikom. Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je  Forumove nagrade za likovnu umetnost za 2017. godinu. Trenutno je na doktorskim studijama  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (likovni smer). Bavi se performansom a od 2008. godine i pedagoškim radom kao nastavnik likovne kulture…

SUBOTA, 19. OKTOBAR

MEĐUNARODNI FESTIVAL TRADICIONALNIH INSTRUMENATA

„ROG BANATA“

subotu, 19. oktobra u Kulturnom centru Zrenjanina biće  održan  Festival  tradicionalnih instrumenata pod nazivom – „Rog Banata“. Organizatori festivala su: UG „Banatske gajde“ – Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina. Pokrovitelji festivala su: Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Zrenjanin.

Cilj festivala je promovisanje tradicionalnih instrumenata i edukacija mladih iz oblasti tradicionalne kulture. Festival se organizuje po drugi put, ujedno je i prvi festival, ovog tipa koji se održava u Vojvodini. Na festivalu će nastupiti reprezentativni umetnici – svirači na skoro zaboravljen starim tradicionalnim instrumetima sa dugom istorijom postojanja poput: gajdi, njenjara, fujara, drombulja, samica, panove frule…..

Festival je revijalnog i međunarodnog karaktera a nastupi muzičara počinju u 19.30 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan.

Prema satnici festivala od 17 časova održaće se radionica o tradicionalnim instrumentima. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa tradicionalnim instrumentima koji će biti izloženi i dostupni  javnosti  putem direktnog  razgovora muzičara i publike.